Aproximativ 50 de angajati ai ArcelorMittal Galati au protestat, marti, fata de prevederile noului contract colectiv de munca semnat, saptamana trecuta, de administratia combinatului cu sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgica, transmite Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, marti dupa-amiaza, in apropierea principalei porti de acces catre combinat si au afisat pancarte cu mesaje precum "Treziti-va siderurgisti, treziti-va galateni", "Muncitori, Sefi din AMG si cetateni ai Galatiului solidarizati-va pentru salvarea combinatului" si "Siderurgisti galateni, cand va veti trezi va fi prea tarziu, veti fi intr-o noua Vale a Jiului".

Protestul a fost organizat de Sindicatul National Solidaritatea, sindicat nereprezentativ din combinat, in timpul schimbului de tura de pe platforma siderurgica, insa multi dintre salariatii care ieseau pe poarta unitatii nu s-au alaturat manifestantilor.

Vicepresedintele Sindicatului National Solidaritatea, Gabriel Valciu, s-a aratat dezamagit de participarea modesta la protest si a criticat prevederile noului contract colectiv de munca semnat, saptamana trecuta, de administratia combinatului ArcelorMittal si de sindicatului reprezentativ, Sindicatul Siderurgistul AMG.

"Suntem nemultumiti pur si simplu - in primul rand la indemnul membrilor, dar se pare ca pana la urma ne-au indemnat si pana la urma n-au venit - de contract, de semnarea lui, de cum s-a negociat, cu ghilimele de rigoare- negociat, de faptul ca nu am fost intrebati, de ce s-a semnat pe doi ani. Nu s-a schimbat nimic din ceea ce doream noi la nivel de contract colectiv de munca, mai multe articole care ne nemultumeau, per ansamblu faptul ca s-a semnat pe doi ani si nu s-a dat absolut nimic", a spus sindicalistul.

El a sustinut totodata necesitatea modificarii actualei legislatii astfel incat la negocierea contractului colectiv de munca sa poata participa toate sindicatele dintr-o unitate si nu doar cel reprezentativ, care are ca membri mai mult de jumatate din numarul total de salariati.

La Combinatul ArcelorMittal Galati a fost incheiat saptamana trecuta noul contract colectiv de munca, pentru 2016 si 2017, care prevede, printre altele, o crestere salariala de 50 lei brut pentru angajati.

Reprezentantii ArcelorMittal Galati au anuntat vinerea trecuta, intr-un comunicat de presa, ca a fost incheiat noul contract colectiv de munca la nivelul societatii pentru urmatorii doi ani. Astfel, pentru 2016, documentul prevede o crestere salariala de 50 de lei brut pentru muncitori, sefi de formatie si personal TESA cu studii medii, si includerea, incepand din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime (25%), in salariul de baza.

In 2017, 15% dintre angajati vor fi promovati, iar un bonus de 240 de lei brut va fi acordat in luna iunie. Un al doilea bonus, in valoare de 200 de lei va fi acordat in cazul in care rezultatele companiei se vor ameliora. Aceste majorari, se preciza in comunicat, insumeaza o crestere totala a castigului salarial mediu, pentru urmatorii doi ani, de 5.066 de lei brut pe salariat (211 lei brut / angajat, lunar) pentru categoriile de salariati mentionate.

De asemenea, va fi introdus un bonus special pentru sefii de formatie, iar pentru celelalte categorii de angajati, sistemul de bonusuri si promovari care au in vedere performanta va continua.

"Noul contract colectiv de munca asigura o baza sociala solida pentru a ne continua eforturile de transformare a Combinatului nostru si pentru a pastra locurile de munca in viitor, in ciuda pietei dificile", a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galati, conform sursei citate.

Reprezentantii companiei mai aratau ca ArcelorMittal Galati isi asuma si garanteaza veniturile angajatilor prin anticiparea a doi ani intr-unul singur in cadrul contractului colectiv de munca "in conditiile actuale ale unei inflatii negative, ale unui mediu de afaceri nesigur si dupa sase ani consecutivi in care s-au inregistrat pierderi".

"Desi negocierile au fost dificile, ambele parti au inteles necesitatea de a gasi solutii care sa protejeze si sa creasca veniturile angajatilor, s-a creat un cadru de aliniere la cerintele legale ce urmeaza a intra in vigoare, precum si asigurarea unei vizibilitati pe urmatorii ani, aspecte cruciale pentru bunul mers al companiei noastre", a declarat, in comunicat, Mihaela Craciun, director de resurse umane al ArcelorMittal Galati.

Pe de alta parte, reprezentantii Sindicatului National Solidaritatea se declarau nemultumiti de prevederile noului contract de munca semnat de conducerea ArcelorMittal Galati cu sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgica, Sindicatul Metalurgistul.

Din acest motiv, Sindicatul National Solidaritatea a decis sa organizeze un miting de protest in 19 ianuarie.

La ArcelorMittal Galati lucreaza aproximativ 6.200 de persoane.