Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Garbovan, ameninta ca va actiona in judecata CSAT "pentru ca aceste hotarari in baza carora serviciile secrete sunt implicate in justitie sa devina publica". Aceasta luare de pozitie vine dupa ce luni, presedintia a comunicat ca, in urma verificarilor CSAT, s-a constatat ca "Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii". Horatiu Dumbrava, membru CSM, a cerut in 204 verificarea tuturor magistratilor.

De notat ca presedintele UNJR, Dana Garbovan asuma practic faptul ca exista ofiteri acoperiti printre magistrati din moment ce afirma ca ia in calcul posibilitatea actionarii CSAT in judecata, atentie, "pentru ca aceste hotarari in baza carora serviciile secrete sunt implicate in justitie sa devina publice" Dana Garbovan nu ofera indicii sau probe pe care se intemeizaza suspiciunile si certitudinea ca exista "hotarari in baza carora serviciile secrete sunt implicate in justitie".

Redam integral postarea presedintelui UNJR, Dana Garbovan, de pe pagina de Facebook:

  • "Reactia publica a Presedintiei Romaniei, prin care anunta ca s-au facut verificari in privinta acoperitilor din justitie, este doar un prim pas spre clarificarea unei probleme care trebuia de ani de zile elucidata. Legea, intrata in vigoare acum mai bine de 10 ani, prevede ca declaratiile anuale pe proprie raspundere ale magistratilor, ca nu sunt agenti acoperiti, trebuie verificate de catre CSAT, lucru care nu s-a facut pana acum. Asteptam publicarea acestor decizii si a documentelor oficiale pe care se intemeieaza, pentru a vedea pe ce perioada de timp au fost facute verificarile si care au fost serviciile secrete vizate de aceste verificari.Reamintesc pe aceasta cale Presedintiei Romaniei si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca nici pana azi nu a raspuns solicitarii UNJR de a face publice deciziile CSAT "referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate". Nu se poate vorbi despre o normalitate democratica in Romania pana cand relatia servicii secrete - justitie nu e perfect transparenta. Presedintia a depasit deja termenul legal de a raspunde solicitarii noastre de comunicare a acestor decizii CSAT. Daca nu vom primi raspuns nici in urmatoarele zile, vom lua in considerare posibilitatea actionarii CSAT in judecata, pentru ca aceste hotarari in baza carora serviciile secrete sunt implicate in justitie sa devina publice. Dreptul la un proces echitabil si o justitie independenta este recunoscut si garantat de Constitutie pentru fiecare cetatean al acestei tari. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atata vreme cat exista posibilitatea unor influente sau implicari in actul de justitie ale serviciilor secrete, in baza unor decizii care sunt secrete."