Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a discutat luni cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA, despre cooperarea militara bilaterala si securitatea in regiune, potrivit unui comunicat al ministerului. Cei doi oficiali au discutat despre cooperare in proiectele strategice dezvoltate in Romania, dar si colaborarea din teatrele de operatii.

Nuland si MotocFoto: MApN

In cadrul discutiilor cu asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri europene si eurasiatice, Motoc a spus ca Romania va gazdui in aprilie 2016 o reuniune a directorilor responsabili cu politicile de aparare din statele NATO, in pregatirea summit-ului aliantei de la Varsovia.

Victoria Nuland se afla in aceste zile in Romania, unde a avut intalniri cu presedintele si premierul, in cadrul unui turneu mai larg in Europa.

Comunicatul oficial al MApN:

Ministrul apararii nationale, Mihnea Motoc, s-a intalnit luni, 18 ianuarie, cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene si eurasiatice.

In cadrul discutiilor, au fost abordate aspecte referitoare la cooperarea militara bilaterala, apreciata drept consistenta si pragmatica, atat in cadrul proiectelor strategice dezvoltate in tara, cat si in teatrele de operatii. Ministrul Motoc a subliniat importanta Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA, pe dimensiunea cooperarii militare, in cadrul arhitecturii de securitate angajata de tara noastra.

Au fost luate in discutie, de asemenea, evolutiile de securitate regionala, inclusiv cele din Zona Marii Negre.

Oficialul roman a apreciat ca pastrarea ritmului de implementare a Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale a NATO (Readiness Action Plan/RAP) reprezinta o prioritate in efortul aliat de adaptare la noile realitati din mediul de securitate global.

In context, au fost evidentiate eforturile depuse de tara noastra pentru indeplinirea tuturor obligatiilor asumate la nivel national in cadrul RAP, pana la momentul Summit-ului de la Varsovia. Ministrul Motoc a subliniat consensul la nivelul tuturor fortelor politice nationale cu privire la necesitatea modernizarii fortelor armate ale Romaniei si intarirea capacitatii operationale a acestora, exprimat in cadrul acordului national care prevede alocarea unui nivel minim de doua procente din PIB pentru bugetul Apararii pentru o perioada de zece ani, incepand cu 2017.

Ministrul apararii nationale a reamintit faptul ca in anul 2015 au fost atinse doua repere importante pe relatia Romania - NATO, prin infiintarea, la Bucuresti, a celor doua structuri aliate - Unitatea de integrare a fortelor NATO (NFIU), respectiv Comandamentul Diviziei Multinationale Sud-Est.

In pregatirea politica si conceptuala a Summit-ului aliat de la Varsovia, la care se asteapta sa fie abordate masuri de adaptare pe termen lung a organizatiei, a fost evidentiata contributia Romaniei, exprimata, printre altele, prin gazduirea, in luna aprilie 2016, unei reuniuni a directorilor responsabili cu politicile de aparare din tarile aliate.