Senatul Universitatii 'Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a modificat astazi, in sedinta extraordinara, Metodologia de organizare a alegerilor din universitate. Dupa ce instanta le-a dat dreptate tinerilor din Liga studentilor care au semnalat incalcarea legii educatiei de catre conducerea universitatii, dar si dupa ce Ministerul Educatiei a notificat Universitatea sa modifice metodologia, Senatul a eliminat conditiile impuse anterior pentru ca un student sa poata candida in alegeri.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza - IasiFoto: Agerpres

Senatul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi s-a reunit in sedinta extraordinara, vineri, 15 ianuarie, si a modificat Metodologia de organizare a alegerilor pentru structurile si functiile de conducere academica din universitate, anunta institutia pe site-ul sau.

Concret, Senatul universitatii a eliminat din metodologie urmatoarea prevedere: "Studentii alesi in Consiliile facultatilor si cei propusi pentru Senat trebuie sa fi obtinut cel putin media 8.00 la admiterea in ciclurile de studii sau in anii anteriori si sa fi promovat integral examenele".

Atat Liga Studentilor, cat si Ministerul Educatiei au atras atentia Universitatii ca incalca prin aceasta conditionare legea educatiei, care prevede la articolul 203, alineatul 4 ca "Statutul de student reprezentant nu poate fi conditionat de catre conducerea universitatii".

Silvian-Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor (LS IASI), a declarat pentru HotNews.ro la inceputul acestei saptamani ca prin aceasta conditie a notelor si a lipsei restantelor "se incearca eliminarea din cursa electorala a studentilor vocali, nesupusi conducerii, care sunt fie lasati cu restante, fie pusi sub amenintarea de a sustine un anumit candidat la functia de rector". "Miza este ca actuala conducere sa isi avantajeze favoritii in cursa electorala", a continuat Man.

Liga Studentilor, care a si castigat saptamana aceasta in prima instanta procesul intentat Universitatii, arata cu degetul si catre studentii din Senatul universitatii, care sunt responsabili de organizarea alegerilor pentru studenti.

Silvian-Emanuel Man a precizat ca Liga Studentilor, formata din 50 de studenti ai universitatii, nu are niciun membru in Senatul universitatii si ca studentii senatori de la Facultatea de Istorie i-au respins candidatura, cand au fost alegeri partiale, pentru o restanta.

Pe de alta parte, in sedinta extraordinara de astazi a Senatului, "reprezentantii studentilor au votat in unanimitate impotriva eliminarii criteriului referitor la media 8", informeaza institutia de invatamant superior.

Marian Dalban, reprezentant al studentilor in Senatul Universitatii, a declarat ca "optiunea de azi a studentilor din Senatul Universitatii a fost in favoarea mentinerii mediei opt dintr-un motiv etic si moral. Consideram ca aceasta medie nu este una imposibil de obtinut, iar reprezentantii studentilor ar trebui sa se bazeze pe anumite principii si valori morale. Imi pun intrebarea cum ar putea un student care nu vine la cursuri sa isi reprezinte colegii pe care nu ii cunoaste si sa vorbeasca despre probleme pe care nu are cum sa le afle."

Si Alexandru Aioanei, reprezentantul studentilor in Biroul Senatului, a afirmat ca "toti studentii cu care am discutat au fost de acord ca performanta academica si autonomia universitara nu sunt negociabile".

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi precizeaza ca "sedinta pentru modificarea metodologiei a fost convocata dupa ce documentul a fost contestat in instanta de catre o asociatie studenteasca si in consecinta, pana la pronuntarea hotararii, prevederile documentului erau suspendate. Acest lucru impiedica desfasurarea alegerilor atat pentru studentii, cat si pentru profesorii Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi".

Calendarul pentru alegerea reprezentantilor profesorilor a ramas neschimbat, in timp ce calendarul pentru functiile de reprezentare ale studentilor este urmatorul:

  • 18-19 ianuarie 2016: depunerea candidaturilor studentilor la secretariatele facultatilor
  • 20-22 ianuarie 2016: exprimarea votului studentilor

Citeste si: