Prima extragere din anul 2016 la Loteria bonurilor fiscale are loc duminica, 17 ianuarie 2016, pentru bonurile emise in perioada 1 - 31 decembrie 2015, fondul de premiere fiind de 1 milion de lei, suma ce urmeaza sa fie impartita la maximum 100 de castigatori, anunta vineri Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat.

Selectia castigatorilor se face in doua etape. Prima va avea loc duminica, 17 ianuarie, si va consta in extragerea bilelor care vor desemna ziua si valoarea bonurilor castigatoare. Daca numarul cererilor de revendicare depaseste o suta, va fi organizata cea de-a doua extragere, deoarece nu pot fi decat de 100 de bonuri castigatoare.

Extragerea va fi organizata in studioul TV al Loteriei Romane, incepand cu ora 17.00. Extragerea este publica si va putea fi transmisa, in direct, de catre toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Romane.

Extragerea va avea doua etape, dupa cum urmeaza:

- etapa I: va fi extrasa o bila pentru determinarea zilei bonurilor castigatoare;

- etapa II: vor fi extrase 3 bile pentru determinarea valorii bonurilor castigatoare.

Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si al C.N. Loteria Romana (CNLR) pentru o perioada de minimum 30 de zile. La extragere participa toate bonurile fiscale emise in perioada 1 - 31 decembrie 2015, fara a fi necesara inregistrarea prealabila a acestora intr-o baza de date.

Extragerea va fi realizata cu urnele si bilele pe care Loteria Romana le utilizeaza pentru tragerile loto si va fi supravegheata de o comisie de tragere formata din cate un reprezentant al MFP, ANAF si CNLR. Bilele si urnele vor fi verificate in prezenta comisiei inainte de extragere.

Cererile de revendicare pot fi depuse incepand cu prima zi dupa efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor castigatoare trebuie sa depuna bonurile fiscale (in original), alaturi de copia actului de identitate si de o cerere, la orice administratie fiscala din structura ANAF.

Un bon fiscal este considerat castigator doar daca indeplineste cumulativ conditiile prevazute de lege, avand inscrise elementele obligatorii care arata ca a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul si seria fiscala ale aparatului de marcat electronic fiscal, data si ora emiterii, precum si numarul de ordine). Fiecare unitate teritoriala ANAF, la care se depun bonurile fiscale castigatoare in prima etapa de selectie, va elibera o copie a acestora cu mentiunea ¬conform cu originalul¬, pe care va fi scris numarul unic de inregistrare. Pentru asigurarea transparentei, lista cu numerele unice de inregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicata pe site-urile MFP si ANAF. In situatia in care, dupa finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista centralizatoare cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de 1 milion de lei este impartit persoanelor care le-au depus, dupa verificarea autenticitatii bonurilor castigatoare. Daca in urma centralizarii listei bonurilor fiscale pentru care s-au revendicat premiile, se constata depasirea numarului de maximum 100 de cereri de revendicare, va fi organizata a doua extragere in vederea determinarii a 100 de castigatori.

Detalii despre a doua etapa de selectie a castigatorilor in cadrul Loteriei bonurilor fiscale:

In cazul realizarii celei de-a doua etape de selectie in cadrul Loteriei bonurilor fiscale, va fi extras un numar din lista numerelor unice de inregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Si aceasta extragere va fi realizata cu urnele CNLR si va fi televizata, organizarea acesteia urmand sa fie anuntata ulterior.

Numarul extras in cadrul acestei trageri va fi primul castigator. Pentru desemnarea celui de-al doilea castigator, se aplica crescator la primul numar extras un pas care are valoarea egala cu ziua emiterii bonului fiscal castigator. Pentru aflarea celorlalti castigatori, pasul se aduna succesiv la numarul desemnat anterior ca fiind castigator. Daca in urma aplicarii acestei proceduri de selectie se depaseste numarul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din lista, urmatorul numar castigator din lista este dat de diferenta dintre suma determinata prin aplicarea pasului la baza de referinta si numarul unic maxim atribuit, continuand cu aplicarea pasului pana la stabilirea numarului maxim de premii prevazut de legislatia in vigoare. In procesul de aplicare al pasului, numerele selectate ca fiind castigatoare, sunt eliminate din lista.

Dupa stabilirea celor 100 de bonuri fiscale castigatoare, acestea vor fi centralizate si transmise in termen de doua zile catre ANAF in vederea incarcarii rezultatelor in "Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale", respectiv pentru verificarea autenticitatii bonurilor fiscale castigatoare de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala, prin directiile regionale.