Premierul Dacian Ciolos a declarat, joi, ca spera ca strategia energetica nationala va fi finalizata in acest an, in perspectiva discutiilor la care Romania trebuie sa participe in plan european, transmite Agerpres.

Seful executivului s-a intalnit, la sediul Ministerului Energiei, cu ministrul Victor Grigorescu pentru a discuta aplicarea planurilor de masuri sectoriale.

"Am trecut in revista principalele teme. Am discutat in primul rand despre pregatirea si, sper eu, finalizarea in cursul acestui an a strategiei energetice a Romaniei, o strategie la care a inceput deja sa lucreze guvernul precedent. S-a ajuns la un anumit stadiu si obiectivul ar fi sa finalizam aceasta strategie, pentru ca Romania sa poata sa stie cum sta, care sunt perspectivele care si le pregateste si sa poata sa participe activ la discutiile pe care si le pregateste, inclusiv la constituirea uniunii energetice la nivel european", a afirmat Ciolos la finalul intalnirii.

Potrivit premierului, discutiile s-au referit si la securitatea de aprovizionare energetica a Romaniei, la piata energetica nationala, precum si la aplicarea Ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, respectiv aplicarea criteriilor de integritate in companiile energetice cu capital de stat sau majoritar de stat.

"Trebuie sa lucram in cursul acestui an pentru a asigura securitatea de aprovizionare pentru acest an si pentru anul viitor si pentru ca sa intram in iarna acestui an, la sfarsitul acestui an cu cateva chestiuni clarificate, sa vedem cum putem avansa pe partea de interconectari. Apoi, am discutat despre piata energetica nationale, despre constituirea acestei piete, despre energie si mediu, despre energie regenerabila, dar si despre ce mai putem face pe acest domeniu, reducerea emisiilor etc. si buna guvernare, aplicare Ordonantei 109, chestiunile de integritate in companiile energetice cu capital de stat. Aici vrem mai multa transparenta, mai multa integritate, un mandat clar pentru cei care reprezinta statul acolo", a explicat premierul Ciolos.

Ministrul Energiei Victor Grigorescu, a declarat, ca exista dorinta de a finaliza strategia energetica la sfarsitul lunii septembrie.

"Am discutat despre strategia energetica si despre calendarul de lucru, despre dorinta de a finaliza acest exercitiu pana la finele lunii septembrie, despre consultarile publice care vor avea loc in perioada urmatoare. Am discutat despre siguranta in aprovizionare, despre dorinta si eforturile pe care le depunem pentru a asigura energie, gaz natural si agent termic in perioada acestei ierni, despre dorinta de a nu mai ajunge iarna urmatoare in aceasta situatie, adica sa finalizam din timp toate pregatirile - stocuri de siguranta si alte elemente tehnice" a precizat Grigorescu.

El a adaugat ca Ordonanta 109 va fi implementata la un numar de societati in acest an.

"Am vorbit despre guvernanta corporativa, despre faptul ca vom implementa la un numar de societati in acest an Ordonanta 109, vom face publice aceste masuri, despre masurile pe care le luam pentru a creste si implementa pe de-a intregul principiile de integritate in ceea ce priveste managementul companiilor de stat, o parte dintre aceste masuri au fost luate", a mai spus Grigorescu.