Zeci de mii de copii sunt in pericol intrucat nu se mai gasesc vaccinuri care sa ii protejeze impotriva tetanosului, hepatitei B sau poliomielitei, relateaza Realitatea.net. Potrivit sursei citate, Ministerul Sanatatii da vina pe producator, dar promite ca va aduce in perioada urmatoare 107.000 de doze de vaccin in tara. Oficialii nu au anuntat insa si un termen pentru rezolvarea problemei.

Copil la medicFoto: Agerpres

Toti copiii ar trebui imunizati la doua, patru si 11 luni impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei si hepatitei B, boli extrem de grave.

"Sunt cateva afectiuni care pot provoca complicatii si uneori chiar decesul copilului. Cei care au posibilitati financiare isi achizitioneaza din farmacii. Costul de distributie a acestui vaccin este in jur de 150 de lei pentru o doza", a spus Valentin Boldea, medic de familie.

Potrivit Realitatea.net, problemele au inceput sa apara in luna septembrie. Acum, vaccinul se mai gaseste doar in sase judete: Bihor, Hunedoara, Mures, Salaj, Vrancea si Ilfov.

"In conditiile in care noi ne zbatem sa crestem acoperirea vaccinala. Trebuie ca Ministerul Sanatatii sa asigure furnizarea vaccinului la timp", a spus Sandra Alexiu, vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Oficialii de la Ministerul Sanatatii dau vina pe producator pentru aceasta criza. "Din datele pe care ni le-a furnizat Institutul de Sanatate Publica, un numar de 35.000 de copii au ramas nevaccinati", a precizat Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii, pentru Realitatea TV.

Ministerul Sanatatii da asigurari ca va cumpara 107.000 de doze de vaccin in cel mai scurt timp. Apoi, vor mai fi aduse in tara inca aproape 400.000 de doze.