​Cristian Andrei Rinder de 3 ani, din Iasi, a fost diagnosticat in iulie 2015 cu limfom Burkitt de gradul IV (leucemie acuta limfoblastica cu celule B mature). A facut chimioterapie la sectia de oncologie de la Spitalul de copii Sf. Maria, Iasi. Rezultatele dupa primele 2 cure erau incurajatoare, insa dupa a 4-a cura i-a aparut o noua formatiune in obraz cu celule tumorale Burkitt. A fost transferat la Timisoara pentru a continua tratamentul pentru linia a 2-a, in incercarea de a obtine o remisie urmata de un transplant de celule stem. In ciuda curelor de chimioterapie, boala tot a progresat - la tomografia efectuata saptamana trecuta avea aproape 7 cm.

Cristian Andrei RinderFoto: Arhiva personala

UPDATE 5 - 9 februarie: Saptamana trecuta (joi), Cristi a facut o noua tomografie care a aratat ca ultima cura de chemioterapie facuta la Timisoara a avut ca efect o oprire din evolutie a cancerului si chiar o remisie partiala a tumorilor. Ca urmare, se va incerca repetarea curei si acolo la Brno.

Ieri doctorii l-au operat ca sa faca biopsie din zona celei mai mari tumori, aflata acum in zona splinei. Din pacate, operatia a avut ca efect o hemoragie masiva, iar azi noapte la ora 12 Cristi a intrat din nou in operatie. Ca sa opreasca hemoragia, a fost nevoie sa i se scoata splina. Acum este in stare stabila la terapie intensiva urmand ca, daca evolutia e favorabila, sa fie mutat inapoi la oncologie in 2-3 zile.

UPDATE 4 - 3 februarie: Cristi si parintii lui au ajuns ieri la spitalul din Brno, unde erau asteptati. Pentru moment este la sectia de transplant, urmand probabil sa fie mutat in zilele urmatoare. I-au luat deja analize de sange ca sa evalueze starea sa de sanatate. Tatalui i se asigura cazare in apropierea spitalului printr-o fundatie asociata spitalului.

Multumim din suflet pentru ajutor. Speram si noi sa mearga lucrurile spre bine de-acum incolo, ne-am pus cu totii sperante enorme in tratamentul asta.

UPDATE 3 - 2 februarie: Toata saptamana trecuta doctorii din Timisoara s-au luptat sa il stabilizeze pe Cristi. Se pare ca hemorogia interna s-a oprit, iar infectia pulmonara pe care o avea e mai bine. Analizele sunt inca scazute, cu un numar de trombocite foarte mic, ceea ce inseamna ca exista in continuare un risc mare de sangerare. Doctorii din Timisoara si-au dat totusi OK-ul pentru transport, asa ca parintii vor incerca sa plece cu Cristian in noaptea aceasta la ora 1, pentru ca maine dimineata sa ajunga la spital in Cehia. Speram sa nu existe modificari in planurile astea si Cristi sa beneficieze in sfarsit de tratamentul necesar.

UPDATE 2 - 25 ianuarie: Spitalul din Cehia a acceptat sa il primeasca pe Cristian dupa plata unui avans de 60.000 de euro, urmand ca restul banilor sa fie platiti in decursul primei luni dupa inceperea tratamentului. Din pacate, momentan, Cristian este netransportabil. A fost foarte afectat de ultima cura de chimioterapie si doctorii din Timisoara incearca sa il stabilizeze. Speram sa isi revina si sa ajunga spre sfarsitul saptamanii la Brno. Cei de la SMURD s-au oferit sa ajute cu transportul pana acolo.

UPDATE 1 - 20 ianuarie: Contul de PayPal a fost blocat pentru ca s-a depasit suma de bani admisa pe el. Cei de la PayPal au cerut acte de identificare pe care tatal lui Cristi le-a trimis deja. Credeam ca e o problema de scurta durata si speram sa se rezolve cat mai curand.

Multumim tuturor celor care au donat. S-au strans 50.000 de euro (din suma necesara de 80.000 de euro). Daca ritmul donatiilor se mentine, saptamana viitoare Cristian ar putea sa ajunga in spitalul din Cehia si sa inceapa tratamentul.

Doctorii din Timisoara le-au spus parintilor ca au epuizat toate tipurile de tratament disponibile in Romania. Parintii au cautat in strainatate (Europa si US) un studiu clinic cu medicamente experimentale. Au primit un raspuns din Cehia de la Brno unde exista un studiu disponibil ("immunotherapy trial based on dendritic cell vaccination"), dar e nevoie de 80.000 de euro pentru 4 luni de tratament (document atasat).

Banii sunt necesari pentru ca studiul respectiv nu este sponsorizat de o firma farmaceutica, ci de statul ceh. Pentru ca tratamentul este experimental si nu exista un echivalent in Romania, suma nu poate fi acoperita de Casa de Asigurari de Sanatate prin formularul 112.

Puteti citi aici mai multe detalii despre studiul clinic de la spitalul universitar din Brno.

Puteti face donatii in conturile:

  • lei: RO53INGB0000999901158234 - titular Rinder Bianca Andreea
  • Euro: RO37RNCB0718113242590001  - titular Rinder Ionut
  • USD: RO10RNCB0718113242590002 - Rinder Ionut

Swift: RNCB RO BU

BIC: RNCB

Contul PayPal: johnclaudiu@yahoo.com

Detalii suplimentare pot fi gasite accesand pagina de Facebook.