Economia Germaniei a inregistrat o crestere de 1,7% in 2015, sustinuta de rata ridicata a angajarilor si politica monetara expansionista care alimenteaza consumul intern, intr-o perioada in care comertul mondial incetineste, a anuntat joi Biroul Federal de Statistica, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Primele estimari oficiale referitoare la evolutia PIB in trimestrul al patrulea vor fi publicate in februarie, iar analistii Bloomberg anticipeaza un avans de 0,4%.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, beneficiaza mai mult decat oricare alt stat din regiune de masurile de stimulare ale Bancii Centrale Europene (BCE).

Rata somajului se afla la un minim record, salariile cresc, iar pretul petrolului este cu peste 37% mai ieftin fata de anul trecut. Datorita acestor factori, consumul intern a devenit motorul cresterii economiei germane, iar exportatorii isi transfera atentia de la pietele emergente care incetinesc spre economiile dezvoltate care isi revin.

"Germania a inregistrat in 2015 o crestere economica usor peste potential, pentru al doilea an consecutiv. Perspectiva pentru 2016 este favorabila, consumul va avea cea mai mare contributie la crestere, dar ingrijorarile legate de China arata unde exista riscurile economice relevante, mai ales in mediul extern", a declarat Joerg Zeuner, economist sef la banca de stat KfW.

In Germania, consumul intern a crescut cu 1,9% anul trecut, cel mai mult dupa anul 2000, fata de 0,9% in 2014, potrivit biroului de statistica.

Cresterea cheltuielilor guvernamentale a accelerat de la 1,7% la 2,8%, cel mai rapid ritm dupa recesiunea din 2009. Exporturile au urcat cu 5,4%, iar importurile cu 5,7%.

Guvernul a inregistrat un excedent bugetar de 0,5% din PIB.