Vineri, 15 ianuarie, vor intra in vigoare modificarile legislative la regimul armelor si munitiilor. Noile reglementari urmaresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocratiei si sporirea protectiei integritatii corporale a persoanelor, informeaza un comunicat al Politiei Romane.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noile reglementari urmaresc simplificarea procedurilor administrative si reducerea birocratiei, concomitent cu sporirea protectiei ordinii publice, a sigurantei nationale si protejarea vietii si integritatii corporale a persoanelor, sustine sursa citata.

De asemenea, actul normativ reglementeaza unele segmente importante in relatia angajat-angajator in legatura cu instructorii in poligonul de tragere.

Sunt acordate competente societatilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate in subordonarea sau coordonarea companiilor nationale, constituite in baza unor acte normative pentru efectuarea operatiunilor cu arme.

Lege prezinta mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la:

Stabilirea cantitatii maxime de munitie pe care titularii dreptului de detinere, respectiv de port si folosire a armelor letale o pot detine;

Colectionarii de arme letale sau neletale, cu destinatia colectie, pot detine aceste arme fara munitia aferenta;

Conform noilor reglementari, au fost implementate atat procedura informarii persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilitatii permisului de arma, cat si procedura prelungirii valabilitatii permisului de arma, procedura dezactivarii armelor si procedura de trimitere la examinarea psihologica si/sau medicala a detinatorilor de arme, cu privire la care se constata faptul ca exista indicii comportamentale temeinice ce reclama necesitatea examinarii de specialitate.

A fost instituita obligatia unitatilor medicale si psihologice de a tine evidenta si de a comunica in termen de 5 zile Inspectoratului General al Politiei Romane rezultatul examinarilor in urma carora au fost emise recomandari de reexaminare sau avize de inaptitudine.

In cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementata perioada si conditiile in care persoanele fizice avand calitatea de instructor in poligonul de tragere pot desfasura legal aceasta activitate.

Noua reglementare face referire la procedura acordarii certificatelor de dezactivare, precum si a certificatelor de transformare a armelor de foc in arme de recuzita.

A fost reglemementata si procedura avizarii personalului abilitat sa poarte arme de serviciu.

Pe linia armelor folosite la vanatoare, noile reglementari legislative fac referire expresa la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vanatoare, se mai scrie in comunicat.