Noua coalitie de guvernare din Republica Moldova a facut miercuri seara un gest de forta: l-a propus pe oligarhul Vlad Plahotniuc premier pentru a doua oara consecutiv, in ciuda faptului ca presedintele Nicolae Timofti a refuzat sa-l desemneze prim-ministru pe motiv de lipsa de integritate. In schimb, Presedintele Nicolae Timofti l-a propus in functia de prim-ministru pe Ion Paduraru, secretarul general al Presedintiei. Presedintele Republicii Moldova sustine ca-si doresete evitarea alegerilor anticipate. Totusi, potrivit sefului statului acest lucru depinde doar de parlamentari, potrivit Unimedia.

Timofti vs PlahotniucFoto: Hotnews

In Parlament se vorbeste deja despre o posibila suspendare a presedintelui Timofti, iar Chisinaul asteapta azi cel putin doua mitinguri.

Un miting a fost anuntat de Andrei Nastase, liderul noului partid anti-coruptie Demnitate si Adevar, la ora 10.00 in Piata Marii Adunari Nationale, al doilea a fost anuntat de liderul pro-rus Renato Usatii. Pe de alta parte, si Maia Sandu, politician cu reputatie de reformist care tocmai a anuntat ca isi va face un partid, si-a chemat sustinatorii la un miting.

  • Urmareste LIVETEXT pe HotNews.ro evenimentele decisive de la Chisinau

22:37 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, sustine ca-si doresete evitarea alegerilor anticipate. Totusi, potrivit sefului statului acest lucru depinde doar de parlamentari, potrivit Unimedia.

22.30: Reactia lui Marian Lupu (PD): Eram in drum spre Presedintie pentru a propune un alt candidat, dar situatia s-a schimbat/ Decizia lui Timofti impinge Moldova spre alegerile anticipate

Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat intr-o interventie la Publika TV ca decizia lui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Paduraru candidat la functia de premier impinge tara spre alegerile anticipate.

"Nu s-a discutat aceasta candidatura. Este o decizie surprinzatoare pentru noi si una care nu prea este pe intelesul nostru. Si spun acest lucru in conditiile in care, nu demult, dupa discutiile pe care le-am avut cu institutia prezidentiala, noi am fost invitati la Presedentie pentru a discuta o alta propunere din partea majoritatii parlamentare. Ca, la jumatate de drum spre Presedintie, sa fim informati ca situatia s-a schimbat, iar la scurt timp s-a emis decretul. Mai multe detalii vom da maine dimineata. Aceasta decizie, intr-adevar, probabil tine cont de impingerea Moldovei spre alegerile anticipate. Acest candidat nu intruneste vointa fractiunilor si sunt si alte cusururi. Vom face o analiza serioasa si vom veni maine cu o pozitie din partea majoritatii parlamentare, care a existat si continua sa existe".

Si site-ul Deschide.md relateaza ca seful statului l-a fi desemnat pe consilierul sau Ion Paduraru candidat la functia de premier in timp ce Marian Lupu era in drum spre Presedintie cu un alt candidat. Potrivit sursele Deschide.md, liderul PD mergea sa-l propuna pe Pavel Filip la sefia Executivului.

Marian Lupu a confirmat pentru Deschide.md ca s-a pornit la Condrita (resedinta presedintelui) cu un alt candidat, la invitatia presedintelui, insa la jumatate de drum a fost instiintat ca seful statului a semnat decretul privind desemnarea unui candidat din propria initiativa.

21.47: Presedintele Nicolae Timofti l-a propus in functia de prim-ministru pe Ion Paduraru, secretarul general al Presedintiei.

Potrivit Agora.md, presedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare a candidatului la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. Este vorba de consilierul sau - Ion Paduraru.

Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de Vlad Turcanu, purtatorul de cuvant al Presedintiei moldovene.

In anuntul postat pe site-ul Presedintiei Republicii Moldova se arata ca, potrivit Decretului prezidential, "Ion Paduraru este autorizat sa intocmeasca programul de activitate si lista Guvernului si sa le prezinte Parlamentului spre examinare in termen de 15 zile".

  • Ion Paduraru este nascut la 18 ianuarie 1961 in satul Tapletesti, raionul Sangerei, Republica Moldova. Este de profesie jurist. In perioada 1998-1999 a detinut functia de ministru al Justitiei, in cabinetele Ion Ciubuc 2 si Ion Sturza. Anterior a activat in calitate de procuror, judecator, sef a Sectiei juridice a Cancelariei de stat, vice-ministru al Justitiei. In perioada 1996-2012 a fost, cu intermitente, avocat si decan al Baroului Chisinau. Din luna aprilie 2012 si pana in prezent a functionat in calitate de Secretar General al Aparatului Presedintelui Republicii Moldova. Este casatorit si are 2 copii.

21:15 Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei: "Este esential ca Presedintele Nicolae Timofti sa isi mentina pozitia oricat s-ar agita oligarhul Plahotniuc si parlamentarii pe care i-a cumparat si il sustin. In pozitia lui, Presedintele Nicolae Timofti este sustinut de partea sanatoasa a societatii, dar si de democratiile europene.

Pentru credibilitatea si viitorul Republicii Moldova, Presedintele Republicii, Nicolae Timofti, este obligat sa castige confruntarea cu oligarhul Plahotniuc".

18.40:PD, partidul lui Plahotniuc, respinge cererea lui Timofti si ameninta cu declansarea alegerilor anticipate. Un comunicat PD prezentat de Publika.md arata ca "nu exista nici un temei juridic de a revedea decizia majoritatii luate, o decizie semnata si reconfirmata prin documente care au fost inaintate sefului statului" si ameninta ca "declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova a fost realizata cu buna stiinta de catre seful statului". Mai jos, comunicatul oficial:

"Pe masa presedintelui Nicolae Timofti se afla inca din data de 11 ianuarie a.c. un document oficial, prin care este confirmata constituirea unei majoritati parlamentare absolute, o majoritate care se angajeaza sa sustina candidatul inaintat de catre Partidul Democrat pentru functia de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorinta gruparilor de interesele politice si economice care au interes sa destabilizeze situatia din tara, nici la insistenta partidelor care promoveaza alegerile anticipate, nici macar la dorinta sefului statului.

Ulterior, incepind din data de 11 ianuarie 2016, majoritatea parlamentara absoluta a indeplinit absolut toate demersurile procedurale necesare. L-a informat pe Presedinte despre decizia unanima a celor 56 de deputati de a inainta candidatul la functia de prim-ministru din partea PDM. Toate actele au fost perfectate si formalizate in stricta conformitate cu Hotararea Curtii Constitutionale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Ultima declaratie de reconfirmare a pozitiei majoritatii parlamentare a fost inregistrata la cancelaria Presedintiei chiar astazi, 14.01.2016.

La acest moment, nu exista nici un temei juridic de a revedea decizia majoritatii luate, o decizie semnata si reconfirmata prin documente care au fost inaintate sefului statului. Mai mult, apreciem ca solicitarea de reconfirmare a semnaturilor, pornind de la zvonul unor ezitari neconfirmate, ar putea sa ne aduca la o situatie absurda similara cu o eventuala solicitare a Presedintelui tarii de a reconfirma si voturile deputatilor, pentru alegerea sa, in 16 martie 2012.

Facem un nou apel catre Presedintele Nicolae Timofti sa tina cont de Constitutie, sa respecte procedurile si sa se ghideze in activitatea sa decizionala de documente oficiale. Declaratia de constituire a unei majoritati parlamentare, semnata de 56 de deputati, este un astfel de document oficial. Declaratiile facute in spatiul public de catre unii deputati, asa cum se mentioneaza in comunicatul Presedintiei, raman doar declaratii facute in spatiul public. Deciziile institutionale pot fi luate doar in baza prevederilor Constitutiei si jurisprudentei Curtii Constitutionale, dar nu pe afirmatii neconfirmate, aparute in spatiul public.

In concluzie, daca Presedintele Nicolae Timofti nu isi va onora obligatiile care ii revin, potrivit Constitutiei Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata ca declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova a fost realizata cu buna stiinta de catre seful statului, la dorinta si insistenta grupurilor de interese politice si economice, indeplinind solicitarile partidelor care solicita expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj institutional care risca sa se transforme intr-o criza politica profunda.

Asa cum am declarat anterior, Partidul Democrat este gata sa participe in alegeri anticipate si in fata vointei poporului, stiind ca am facut tot posibilul, pana la acel moment, pentru a evita destabilizarea situatiei din tara".

18.05: Prima dizidenta in partidul lui Plahotniuc: Andrei Popov (ambasadorul in Austria) si-a dat demisia din conducerea PD si isi exprima dezacordul fata de politica formatiunii de a-l inainta la functia de prim-ministru pe Vlad Plahotniuc (Radio Chisinau):

  • Multi dintre ei imi scriu, spun ca nu inteleg ce se intampla, de ce Vlad merge naprolom, de ce PD-ul a trebuit sa provoace aceasta criza politica daca nu avea un Plan B realist, de ce nimeni nu-i intreaba ce cred, de ce a trebuit show-ul umilitor de ieri ce aduce a vremuri de trista amintire cu mobilizarea "voluntara" a miilor de suporteri.... de ce se irosesc atatea resurse pentru... pentru a demonstra CE? Si multe, multe alte intrebari... Principala intrebare - daca conducerea partidului nu a pierdut legatura cu realitatea? Altminteri, cum poti sa mergi pana in panzele albe, sa risti alegeri anticipate, sa evoci posibilitatea impeachmentului Presedintelui tarii, sa mergi - ca tancul, vorba lui Alexandru Lapusneanu, "daca voi - peste 80% nu ma vreti, eu va vreau!", a scris Popov pe Facebook

18.03: Iurie Leanca: majoritatea parlamentara absoluta declarata nu are legitimitate (Ziarul de Garda)

18.00: Sase deputati PLDM si-au retras semnatura de pe declaratia de ieri care il propunea premier pe Plahotniuc, ceea ce inseamna ca nu mai exista majoritate parlamentara, a anuntat liderul PLDM Valeriu Ghiletchi dupa o sedinta a partidului (Ziarul de Garda)

16.48: Iata si comunicatul oficial de la Presedintiei, in care Nicolae Timofti cere renumararea semnaturilor pana la ora 21.00:

Presedintele Timofti solicita majoritatii parlamentare reconfirmarea semnaturilor in sustinerea unui candidat la functia de prim-ministru

Luand in considerare declaratiile facute astazi, 14 ianuarie a.c., in spatiul public de catre unii deputati, semnatari ai Declaratiei de sustinere a domnului Vladimir Plahotiniuc la functia de prim-ministru, prin care respectivii deputati au anuntat ca isi retrag semnaturile de pe Declaratia mentionata, presedinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicita majoritatii parlamentare constituite recent dintr-un numar de 56 de deputati reconfirmarea pe parcursul zilei de astazi, 14 ianuarie a.c., pana la ora 21.00, a semnaturilor acordate in sustinerea unui candidat la functia de prim-ministru, in vederea intrunirii conditiilor de formalizare a majoritatii parlamentare, potrivit Hotararii Curtii Constitutionale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. ...necesitatea constituirii in mod transparent a majoritatii parlamentare, pentru ca alegatorul sa poata identifica actorii politici carora le revine responsabilitatea politica pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentara urmeaza a fi formalizata, nu doar declarata, cu identificarea deputatilor care o constituie, cu specificarea disponibilitatii de a sustine o candidatura pentru functia de prim-ministru si cu notificarea oficiala in adresa presedintelui Republicii Moldova.

16.41: Raspunsul lui Timofti a venit la scurt timp dupa ce PD a anuntat intr-un comunicat de presa ca ii cere sa-l desemneze premier pe Plahotniuc. PD se anunta pregatit insa pentru alegeri anticipate. Iata continutul integral al comunicatului:

Partidul Democrat din Moldova este in asteptarea unei decizii pozitive din partea sefului statului, o decizie in acord cu Constitutia Republicii Moldova, cu privire la desemnarea candidatului inaintat de catre majoritatea parlamentara absoluta pentru functia de prim-ministru.

In situatia in care Presedintele Nicolae Timofti nu isi va onora obligatiile care ii revin, potrivit Constitutiei Republicii Moldova, in desemnarea candidatului majoritatii parlamentare pentru functia de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata ca s-a ajuns intr-un blocaj politic si institutional major, care risca sa se transforme intr-o criza politica profunda.

Deja constatam ca situatia din tara este la un pas de destabilizare, iar prelungirea crizei politice risca sa duca la violente care nu sunt de dorit. Daca un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul ca declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova este o dorinta a unor grupuri de interese politice si economice, o dorinta pusa in aplicare de catre seful statului, cu implicarea sa.

Cu toate acestea, avand in vedere faptul ca un segment relevant din populatia Republicii Moldova isi doreste schimbarea situatiei din tara prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetarile sociologice la nivel national, Partidul Democrat este gata sa participe la un exercitiu politic de acest fel. Noi avem obligatia sa mergem in fata poporului si sa lasam cetatenii sa decida directia spre care doresc sa se indrepte mai departe Republica Moldova.

In ceea ce ne priveste, noi am facut toate demersurile neceare din punct de vedere constitutional si politic, pentru a oferi o solutie constructiva la actuala situatie decriza politica. Ne-am exprimat determinarea de a veni cu reforme menite sa imbunatateasca rapid situatia economica si sociala din tara, precum si pentru a face ordine in sistemul corupt al statului.

Noi am oferit solutia pentru a fi rezolvata criza politica, prin constituirea unei majoritati politice consistente, lucru care insa nu a convenit unor partide si grupari de interese - care spera ca prin alegerile anticipate vor intra in Parlament si pun, mai presus de stabilitatea tarii, interesul lor politic ingust. Cetatenii sunt cei care le vor da calificativul cuvenit, prin vot, in urma alegerilor anticipate.

16.35: Reactia presedintiei: Presedintele Timofti solicita reconfirmarea semnaturilor de ieri care consfinteau o majoritate parlamentara, a anuntat purtatorul de cuvant Vlad Turcanu pentru HotNews.ro. Ieri au fost 56 de semnaturi, dar pana astazi mai mult parlamentari au anuntat public ca nu il mai sustin pe Plahotniuc

16:20 Zeci de protestatari se afla la Condrita, resedinta presedintelui Nicolae Timfoti. Potrivit informatiilor oferite de politie si citate de Unimedia, acestia ar fi sustinatorii Platformei Demnitate si Adevar.

15:13 Si Nicolae Juravschi, deputat in grupul Leanca, a declarat ca isi va retrage semnatura de pe declaratia de formare a majoritatii parlamentare daca PDM nu va propune un alt candidat la functia de prim-ministru.

"Eu m-am inteles cu PDM ca semnez acea declaratia doar pentru a evita alegerile anticipate si a implementa reforme in domeniul sportului. Vedem ca acest candidat propus de PDM nu face decat sa blocheze situatia, lucru ce va duce la alegeri anticipate. In cazul in care PDM nu va propune un alt candidat, eu imi voi retrage semnatura de pe declaratie", a declarat Nicolae Juravschi, pentru Unimedia.

14.36: Parlamentul a dezmintit informatia ca s-ar intruni azi in sedinta pentru a incepe procedura de suspendare a lui Timofti (Agora)

14.21: Ion Sturza nu a respins ideea de a fi din nou nominalizat premier de presedintele Timofti (Unimedia)

14.03: Liderul celor 7 parlamentari PLDM care au plecat la partidul lui Plahotniuc a declarat pentru Unimedia ca cei 7 isi vor retrage semnaturile de pe declaratia de formare a majoritatii parlamentare daca PD nu-si schimba candidatul la functia de prim-ministru pana la ora 14.00.

13.21: Mihai Ghimpu (seful PL, pretins pro-european si unionist) este apostrofat si numit "Iuda" de miile de manifestanti din Chisinau, care-l acuza ca i-a tradat prin alianta cu Plahotniuc

Scrisoarea lui Plahotniuc catre Timofti

Scrisoarea lui Plahotniuc catre Timofti

Foto: Hotnews

12.54: Plahotniuc a facut publica o scrisoare prin care ii cere presedintelui Timofti sa-l desemneze premier. Plahotniuc arata in scrisoare ca, daca va fi desmenat, va semna o declaratie de integritate (Radio Chisinau)

12.35: Tudor Deliu, deputat PLDM, a anuntat ca toti cei 7 deputati PLDM care au semnat pentru majoritatea parlamentara formata de Plahotniuc isi vor retrage semnaturile (Ziarul de Garda). Daca informatia se va confirma, fara cele 7 voturi va fi pierduta majoritatea din Parlament.

11.39: Plahotniuc mai pierde un parlamentar: Deputatul PLDM Vladimir Hotineanu a anuntat pe Facebook ca isi retrage semnatura si paraseste majoritatea parlamentara daca pana la ora 11 nu va fi propusa o alta candidatura la functia de sef al executivului (Ziarul de Garda).

11.23: Evolutie extrem de interesanta: Igor Dodon, seful Partidului Socialist (aliat fidel al Moscovei, al doilea cel mai mare grup parlamentar) a anuntat ca NU va vota o eventuala suspendare a presedintelui Timofti in Parlament. Dodon a declarat ca "Demisia lui Timofti acum ar deschide calea oligarhilor si eurounionistilor pentru 3 ani. Noi nu vom participa astazi la nicio sedinta", potrive Deschide.md. Daca Timofti ar fi suspendat, presedinte interimar ar deveni seful Parlamentului, Andrian Candu, care e si finul lui Plahotniuc. Candu ar putea semna imediat decretul de nominalizare a lui Plahotniuc ca premier si ar evita astfel anticipatele, or Dodon si socialistii sai insista pentru anticipate

11.17: Plahotniuc a pierdut un parlamentar: Aliona Gota, deputat PLDM (partidul lui Filat) a anuntat pe Facebook ca renunta sa-l mai sustina pentru postul de premier. E prima fisura in "oastea" de parlamentari pe care Filat a adunat-o in ultimele saptamani, prin racolari masive de la Partidul Comunistilor si de la PLDM (partidul controlat de Vlad Filat, celalalt mare oligarh moldovean, aflat acum in arest preventiv pentru un dosar de mega-coruptie)

10.56: Maia Sandu: "Plahotniuc a trecut linia rosie. Este o sfidare fara precedent. Se creeaza impresia ca nu au mai ramas in Moldova oameni, cetateni cinstiti si doar el poate deveni premier" (Moldova.org)

10.47: Monica Macovei: Este un moment de rascruce pentru Republica Moldova si pentru politicienii ei. Decizia de joi, 14 ianuarie, a coalitiei majoritare de la Chisinau va ramane in istorie ca ingropare a democratiei sau ca salvare a ei. Singura solutie democratica este propunerea unui alt candidat pentru functia de premier.

10.32: In Piata Marii Adunari Nationale a inceput mitingul organizat de Partidul Demnitate si Adevar. Citeva sute de oameni infrunta gerul diminetii la Chisinau

  • "S-ar putea sa mergem la resedinta presedintelui Timofti sa-i spunem sa stea copacel, ca poporul il sustine", a declarat unul dintre organizatorii mitingului

10.18: Timofti ar fi spus intr-o intalnire cu sefii structurilor de forta ca "sunt gata sa mor, dar nu voi permite hotilor sa captureze tara", sustine Ion Sturza intr-o postare pe Facebook

9.47: Nicolae Timofti a primit spijin public de la presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul. Acesta l-a felicitat pe Twitter pentru decizia de a nu-l desemna premier pe Plahotniuc: "Am mare respect pentru decizia presedintelui Timofti de a aplica legea si de a refuza un candidat lipsit de integritate. Prin decizia presedintelui Timofti de astazi statul de drept in Moldova este mai puternic. Integritatea si combaterea coruptiei nu sunt doar vorbe".

VIDEO: Imagini in direct din piata unde va avea loc mitingul organizat de platforma Dreptate si Adevar (Andrei Nastase, anti-Plahotniuc)

Context:

Presedintele Nicolae Timofti a respins miercuri candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru functia de premier. Timofti le-a cerut reprezentantilor coalitiei sa propuna un alt nume pana joi la ora 12.00. Miercuri seara, coalitia a anuntat ca il va propune din nou pe Plahotniuc, escaladind astfel conflictul constitutional.

Timofti si-a motivat refuzul pe prevederi ale Constitutiei Republicii Moldova si pe Hotarari ale Curtii Constitutionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 ca "orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate" si "este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate", potrivit Agora.md.

Timofti "considera ca exista suspiciuni rezonabile" ca Plahotniuc "nu intruneste criteririle de integritate necesare desemnarii sale in functia de prim-ministru, avand in vedere si faptul ca prin Hotararea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicata in Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neincredere, in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Parlamentului, aducandu-i-se acuzatii de implicare in activitati ilegale care vin sa prejudicieze imaginea Parlamentului si a Republicii Moldova", arata sursa citata.

Hotararea din 22 februarie 2013 a Parlamentului Moldovei, invocata de presedintele Timofti, consfinteste votul de neincredere acordat de majortatea parlamentarilor la acea data pentru Vlad Plahotniuc in calitate de prim-vicepresedinte al Parlamentului.

Reamintim ca o coalitie parlamentara construita in jurul PD, care are majoritatea in Parlament, l-a propus astazi pe Vlad Plahotniuc drept premier.

Un candidat desemnat de presedinte pentru functia de premier are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al Parlamentului.

Inaintea lui Plahotniuc, presedintele Timofti il desemnase candidat la functia de premier pe Ion Sturza, dupa demiterea in Parlament a guvernului Strelet. Parlamentarii moldoveni au boicotat sedinta inc are Sturza trebuia sa ceara votul de investitura, astfel ca el si-a depus mandatul.

Reamintim ca Republica Moldova a ramas fara Guvern pe 29 octombrie, anul trecut, cand o motiune de cenzura impotriva guvernului Strelet (PLDM) a fost votata de 65 de parlamentari din totalul de 101. Printre cei care au votat motiunea s-au numarat si parlamentarii PD,, partid care la acel moment facea parte din coalitia guvernamentala.