Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Raluca Lunculescu, a anuntat miercuri ca, in cursul zilei, ambasadorul roman la Oslo a avut discutii la Ministerul norvegian de Externe si la Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale din Norvegia, unde a propus o cooperare politica pentru gestionarea cazului Bodnariu, reamintind propunerea privind integrarea copiilor in familia extinsa a tatalui, informeaza Agerpres. Cu aceasta ocazie, ambasadorul a solicitat sprijin pentru a permite consulului sa viziteze copiii aflati in plasament iar artea norvegiana a aratat ca acest lucru este posibil cu mentiunea ca astfel de vizite pot fi acceptate de autoritatile de protectie a copilului, daca interesul superior al minorului nu este lezat.

HotNews.roFoto: Hotnews

"La Ministerul de Externe, ambasadorul a subliniat ca este vorba despre un caz social cu impact emotional si media foarte mare, a propus realizarea unei cooperari politice pentru gestionarea acestui caz, a reamintit propunerea formulata de ANPDCA privind integrarea copiilor in familia extinsa a tatalui din Romania, acest lucru fiind in interesul copiilor de a creste impreuna intr-un mediu cultural si lingvistic familiar. Ambasadorul a solicitat permisiunea pentru consulul roman de la Oslo sa viziteze minorii in astfel de situatii si a transmis mesajul ferm al autoritatilor romane (...) privind dorinta de intensificare a dialogului politic, a cooperarii practice la nivel de autoritati de resort in vederea identificarii unei solutii viabile si pentru gestionarea optima a cazurilor de acest gen", a declarat Lunculescu, la sediul MAE.

Potrivit Ralucai Lunculescu, autoritatile norvegiene au asigurat ca exista garantii procesuale pentru parinti si au reiterat faptul ca ancheta Barnevernet nu a pus in discutie aspecte de natura religioasa.

In cadrul intalnirii cu reprezentantii Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, precizeaza purtatorul de cuvant al MAE, ambasadorul roman a accentuat interesul superior al copiilor de a nu fi separati si a solicitat acces pentru consulul roman ca observator in etapele curente ale procedurilor.

"Aici, partea norvegiana a subliniat faptul ca aceasta solicitare trebuie formulata si de familie. A solicitat sprijin pentru a permite consulului sa viziteze copiii aflati in plasament. Partea norvegiana a aratat ca acest lucru este posibil cu mentiunea ca astfel de vizite pot fi acceptate de autoritatile de protectie a copilului, daca interesul superior al minorului nu este lezat", a mai spus Lunculescu.

Conform declaratiilor sale, norvegienii au agreat organizarea unor intalniri de lucru intre reprezentantii ANPDCA cu cei ai institutiilor similare din Norvegia pentru a identifica mecanisme de coordonare in gestionarea cazurilor de minori romani institutionalizati in Norvegia.

Totodata, potrivit Ralucai Lunculescu, autoritatile norvegiene au exprimat deschidere pentru discutii cu delegatia Parlamentului Romaniei, care urmeaza sa se afle la Oslo saptamana viitoare.

Pe de alta parte, ea a afirmat ca ambasadorul Romaniei, consulul ambasadei, dar si un expert trimis din centrala MAE au avut, marti, o intalnire cu sotii Bodnariu si cu avocatul acestora, unde s-a analizat stadiul aplicarii procedurilor si mijloacele de sprijinire a familiei in acest caz.

"In cadrul discutiei, familia Bodnariu a multumit autoritatilor romane pentru sustinere, pentru asistenta acordata si pentru demersurile efectuate de misiune si de institutiile din Romania. Familiei i s-au recomandat alti doi avocati norvegieni, care s-au ocupat in trecut de cazuri similare si care pot colabora cu avocata care se ocupa de cazul lor. (...) Sesizarile privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, catre institutia numita Fylkesmannen, care este reprezentantul autoritatilor centrale in teritoriu", a explicat Raluca Lunculescu.