Regulamentul unei scoli gimnaziale din Bucuresti, care prevede ca elevii sunt obligati sa poarte uniforme scolare si ca cei care nu respecta regula se aleg cu nota scazuta la purtare si cu absenta nemotivata pe acea zi, reprezinta discriminare indirecta. Decizia a fost data astazi de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care a precizat ca "scopul acestei prevederi este legitim, masura este adecvata si necesara, insa sanctiunile nu sunt proportionale cu scopul urmarit".

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a luat in discutie cazul astazi, 13.01.2016.

"Regulamentul unei scoli gimnaziale din Bucuresti, care prevede obligativitatea purtarii uniformei scolare si santioneaza nerespectarea acestei norme cu scaderea notei la purtare (masura care duce la pierderea dreptului la bursa) si cu trecerea absentei nemotivate pentru ziua respectiva (acumularea absentelor nemotivate are ca efect exmatricularea elevului) reprezinta discriminare indirecta", anunta institutia.

Colegiul director a constatat ca "scopul acestei prevederi este legitim, masura este adecvata si necesara, insa sanctiunile nu sunt proportionale cu scopul urmarit. Masura prevazuta de regulamentul scolar trebuie sa tina cont inclusiv de situatia persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate si nu au posibilitatea financiara de a achizitiona uniforma scolara", altfel "se incalca dreptul la educatie al copiilor apartinand grupurilor vulnerabile".

Scolii reclamate i s-a aplicat amenda contraventionala in valoare de 1.000 lei, anunta CNCD. Colegiul director recomanda "modificarea regulamentului scolii prin eliminarea masurilor discriminatorii".

Votul a fost luat in unanimitatea celor prezenti (9 voturi), iar hotararea va fi comunicata, spre informare, Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si Ministerului Educatiei, precizeaza CNCD. Hotararea este supusa caii de atac la instanta de contencios administrativ.