O explozie a zguduit marti dimineata piata Sultanahmet din centrul Istanbului, o atractie turistica majora, provocand cel putin 10 morti. In urma cu un an, o femeie banuita de legaturi islamiste s-a aruncat in aer in acelasi loc, ucigand un politist si ranind un altul.Biroul guvernatorului Istanbulului anunta ca marti 10 persoane au murit, dintre care cel putin 8 germani, iar 15 au fost ranite.

Istanbul a fost scena unui nou atac sangerosFoto: Captura YouTube

Centrul turistic al Istanbulului a fost lovit marti de un atentat sinucigas soldat cu zece morti, dintre care cel putin 8 germani, si 15 raniti, ultimul din seria de atacuri sangeroase atribuite de guvernul turc gruparii jihadiste Statul Islamic, scrie AFP.

Atenatul a avut loc in mijlocul diminetii in cartierul Sultanahmet, pe fostul hipodrom din apropierea bisericii Sfanta Sofia si de Moscheea Albastra, doua dintre cele mai vizitate monumente ale celui mai mare oras al tarii.

La trei luni dupa atentatul soldat cu 103 morti in timpul unei manifestatii prokurde la Ankara, acest noua atac a vizat deliberat strainii si turismul, un sector cheie pentru economia turca.

"Am stabilit ca autorul acestui atac terorist (...) este un membru al Daesh (acronimul arab al SI)", a afirmat premierul Ahmet Davutoglu.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan declarase anterior ca atentatul a fost comis de "o persoana de origine siriana", fara a oferi alte detalii.

Mult timp banuit de complezenta fata de rebelii radicali sirieni, regimul islamo-conservator turc s-a alaturat vara trecuta coalitiei antijihadiste internationale. Din octombrie, si-a multiplicat arestarile de prezumtivi membri ai SI, afirmand ca a dejucat mai multe proiecte de atentate.

Marti, politia a arestat 47 de suspecti la Ankara, Sanliurfa (sud-est) si Mersin (est), potrivit presei, fara o legatura imediata insa cu evenimentele din Istanbul.

Un purtator de cuvant al guvernului, Numan Kurtulmus, a declarat ca atacatorul kamikaze a fost identificat drept un sirian nascut in 1988, fara a-i preciza insa numele.

Un martor si un politist de la locul exploziei au declarat ca au vazut parti de trupuri umane dupa explozie.

“Explozia a fost foarte zgomotoasa. Am fugit si am vazut parti de trupuri umane”, a spus o martora ce lucreaza la un magazin de antichitati.

Martorii spun ca au auzit o explozie puternica, iar CNN Turcia a transmis imagini cu masini de salvare si de politie grabindu-se catre locul incidentului.

Politia a inchis piata din centrul Istanbulului, a declarat un martor Reuters.