Luptatorii Statului Islamic au minat strazile si cladirile din Ramadi, ingreunand eforturile de recontruire a orasului, la doua saptamani dupa ce fortele de elita antiteroriste din Irak au proclamat victoria in oras asupra gruparii militante, transmite Reuters.

Ramadi a fost eliberat, dar este in ruineFoto: Captura YouTube

Ramadi, capitala provinciei Anbar este considerata primul succes major pentru armata irakiana dupa ce cedase in fata avansului rapid al Statului Islamic in Nordul si vestul tarii in urma cu un an si jumatate.

Militantii au fost impinsi in suburbiile estice ale orasului, dar aproape tot Ramadi-ul - ce a fost zdrobit de loviturile aeriene ale SUA impotriva Statului Islamic - ramane inaccesibil pentru cei aproape jumatate de milion de locuitori ce l-au parasit, cei mai multi inainte de avansul armatei in zona.

“Cea mai mare parte a strazilor din Ramadi sunt minate cu explozibili, este nevoie de un efort mare si de expertiza”, a spus guvernatorul Anbar, Sohaib al-Rawi.

Fortele anti-teroriste ce au condus recapturarea orasului securizeaza doar strazile principale si cladirile importante din punct de vedere tactic, au declarat surse din fortele de securitate.

Lunetistii au incetinit si ei progresul. Fortele armate irakiene ii lichideaza prin solicitarea de lovituri aeriene devastatoare, peste 55 in ultimele doua saptamani.

Ramadi a fost eliberat, dar este in ruine: