Fostul premier, Victor Ponta este audiat, marti dimineata, la DNA Oradea in dosarul fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, transmite Digi 24. Ponta are calitate de martor. Liderul PSD Satu Mare este arestat preventiv in acest dosar din 23 decembrie 2015.

UPDATE 11.30 Victor Ponta a iesit de la DNA fara sa faca precizari despre audierea sa martor. Intrebat dacă este vorba despre dosarul Govor, fostul lider al PSD a spus: "Asta numai si numai domnul procuror va poate comunica. Eu, ca martor, nu".

Numele lui Victor Ponta si cel al lui Liviu Dragnea sunt menționate în referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Mircea Govor, în dosarul în care acesta este acuzat de mai multe fapt de șantaj, dar și de folosirea influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

La DNA a fost audiat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în calitate de martor.

Procurorii DNA vor să afle care este implicarea lui Victor Ponta în ”salvarea” deputatului Ovidiu Silaghi. Acesta s-a înscris în PSD în primăvara lui 2014 pentru a candida pe listele social-democraților la alegerile parțiale din Colegiul nr. 2 din Satu Mare și pentru a scăpa astfel de arest în dosarul în care era cercetat pentru primirea unei mite de 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache, pe vremea în care era ministru al Transporturilor, scrie Vocea Transilvaniei.

Mircea Govor a fost mutat luni din arestul IPJ Satu Mare în cel al IPJ Bihor. Luni seara, Mircea Govor a dat din nou declarații în fața procurorilor DNA.

Potrivit referatului prezentat de procurorii DNA prin care au cerut arestarea preventivă a lui Mircea Govor, fostul președinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor, a impus, în 2014, candidatura lui Ovidiu Silaghi la un post de parlamentar pentru a îngreuna astfel urmărirea penală într-un dosar instrumentat de DNA. Potrivit documentului, Mircea Govor a impus pe listele PSD, cu ocazia desfășurării alegerilor parlamentare parțiale din perioada mai-iunie 2014 pentru Colegiul 2 Satu Mare, candidatura lui Ovidiu Silaghi (președinte al PNL Satu Mare la acea vreme), scopul urmărit de acesta fiind acela de a îngreuna urmărirea penală într-un dosar penal în care DNA solicitase ridicarea imunității parlamentare/europarlamentare a acestuia, mai scrie sursa citata.

Aspecte relevante cu privire la această situație sunt redate într-o discuție din 19.08.2014, menționată în referatul DNA, în care Govor recunoaște că l-a „salvat” pe Silaghi:

„GOVOR MIRCEA:— Ai văzut pe Ovidiu l-am salvat, l-am adus la PSD. Domn : — Da.

GOVOR MIRCEA :— Astăzi era arestat. Domn : — Nu.

GOVOR MIRCEA :— Nu, că nu! O avut mandat, cum adică! Domn : — Da era nicăieri, vorba aia.

GOVOR MIRCEA :— Și i-am întins o mână mă, care o fost dușmanul meu de moarte, mă! (…), eu puteam dansa aici cum am vrut și îl puneam… să voteze invers. Domn :— Și aia se poate. Se putea, da!

GOVOR MIRCEA :— Și puteam zice, bă ungurii îs majoritari acolo, bă asta s-o întâmplat ce să fac… nu sunt golan, mă!…l-am salvat. Și nevastă-sa o avut atâta bun simț și m-am simțit bine și o venit Ariana și mi-o mulțumit. Chiar o zis, domnule, ești corect! (…)”

De ce il acuza procurorii pe Mircea Govor

Potrivit anchetatorilor, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

"Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obţină/menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare şi obţinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Mircea Govor mai este acuzat că, în perioada septembrie 2013 - martie 2014, a intervenit pe lângă aceleaşi persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat să promoveze examenul pentru obţinerea unui post de conducere ori de execuţie în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea (instituţie nou înfiinţată) sau să obţină o funcţie de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.

În acest sens, susţin anchetatorii, Andrei Dolineaschi a solicitat şi a obţinut documente cu caracter confidenţial de la persoane cu funcţii de decizie în cadrul ANAF, ce au fost transmise ulterior lui Mircea Govor, a transmis solicitările preşedintelui PSD Satu Mare către factorii de decizie din cadrul ANAF şi l-a pus pe Govor în legătură directă cu aceştia. Procurorii au mai stabilit că, în perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii cotidiene locale, în prezenţa unei alte persoane, administrator al unei societăţi comerciale, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice.

"În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câştige mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice. Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi comerciale care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.

383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea omului de afaceri), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca şi consecinţă oprirea oricărui articol denigrator în publicaţia respectivă la adresa avocatului", au scris procurorii în ordonanţa de reţinere. Ulterior, în perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii, împreună cu persoana care controla linia editorială a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună, mai spun anchetatorii.

"Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de acelaşi om de afaceri", potrivit sursei citate. De asemenea, anchetatorii au probe că, în perioada august-septembrie 2013, Mircea Govor, folosindu-se de funcţiile deţinute şi de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii locale, a constrâns un inspector şef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale împotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din acelaşi partid cu el, din judeţul Satu Mare.