56 de parlamentari moldoveni din totalul de 101 au semnat si transmis presedintelui Nicolae Timofti o declaratie prin care il instiinteaza ca au creat o majoritate parlamentara, anunta Agora.md. Majoritatea sui-generis e realizata in jurul PD, partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. La cei 20 de parlamentari democrati s-au raliat Partidul Liberal (Mihai Ghimpu), 15 parlamentari care au parasit Partidul Comunistilor si 8 parlamentari plecati din PLDM, partidul Lui Vlad Filat (aflat in arest preventiv intr-un dosar de mega-coruptie).

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul formal al PD, Marian Lupu, a anuntat ca pana miercuri, 13 ianuarie, noua majoritate va anunta si numele unui premier desemnat. Lupu a anuntat si posibila crestere a numarului parlamentarilor din noua majoritate.

Noua majoritate a fost posibila dupa ce luni a avut loc o plecare in masa din PLDM, partidul controlat pana de curand de Vlad Filat, celalalt oligarh si marele rival al lui Vlad Plahotniuc. Sapte parlamentari PLDM au anuntat ca vor sprijini crearea noii majoritati parlamentare si vor vota pentru un nou guvern.

Context

Parlamentarii din Republica Moldova au boicotat luni, 4 ianuarie, sedinta in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca nu a existat cvorumul necesar. Data de 4 ianuarie era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.

Potrivit Realitatea.md, de la sedinta au chiulit in corpore cei 24 de deputati ai Partidului Socialistilor (pro-rus, condus de Igor Dodon), cei 7 deputati comunisti, cei 14 deputati fosti comunisti care s-au aliat cu partidul lui Plahotniuc, sase deputati din cei 20 ai Partidului Democrat (condus de Vlad Plahotniuc), trei deputati din cei 13 ai Partidului Liberal (condus de Mihai Ghimpu).

Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca in aceasta situatie presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa faca o noua propunere de premier dupa consultarea factiunilor parlamentare.

Daca nici urmatoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci presedintele dizolva legislativul si declanseaza alegeri anticipate.

Criza politica din Republica Moldova isi va consuma un nou episod cu urmatoarea nominalizare de premier. O decizie din 29 decembrie 2015 a Curtii Constitutionale din Moldova ii ingradeste libertatea de miscare presedintelui tarii, Nicolae Timofti, in privinta desemnarii unui candidat de premier. Curtea il obliga pe presedinte sa propuna un candidat agreat de catre grupurile parlamentare, in momentul in care in Parlament s-a format o majoritate absoluta.

Precizarile facute de Curtea Constitutionala pot constitui o baza pentru ca Vlad Plahotniuc sa fie impus ca viitor candidat la conducerea guvernului de la Chisinau. Ramane de vazut daca Timofti va accepta o eventuala nominalizare a lui Plahotniuc, cu care se afla in relatii de adversitate, sau va negocia o numire acceptabila politic pentru el (Andrian Candu, finul lui Plahotniuc si actual presedinte al Parlamentului, a fost vehiculat in presa moldoveana).

http://agora.md/stiri/15538/oficial-56-de-deputati-au-semnat-declaratia-de-constituire-a-majoritatii-parlamentare