Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a anuntat ca noul cadru legal si institutional care va reglementa doctoratele va contine inclusiv "recomandari ca demnitarii, pe perioada cat sunt demnitari, sa se abtina sa isi sustina doctorat sau sa se inscrie la doctorat".

Adrian CurajFoto: Agerpres

"Cred ca in cadrul institutional si normativ stabilit vor fi tratate toate situatiile independent de pozitia celor care au doctorat si vor fi facute inclusiv recomandari ca demnitarii, pe perioada cat sunt demnitari, sa se abtina sa isi sustina doctorat sau sa se inscrie la doctorat", a declarat ministrul Educatiei, intr-un interviu acordat Digi 24.

Adrian Curaj a afirmat ca "institutiile de invatamant superior si Academia Romana, desigur - Academia Romana pentru ca si ea organizeaza doctorat si este o abordare de sistem - ele vor avea responsabilitatea analizarii tuturor situatiilor".

Ministrul a anuntat, de asemenea, ca a "introdus in contractul institutional de finantare a universitatilor din Romania obligativitatea ca, pana la sfarsitul semestrului I, sa isi evalueze scolile doctorale, sa faca prezentarea raportului in Senat, iar raportul sa fie apoi facut public".

Amintim ca intr-un interviu acordat HotNews.ro in decembrie 2015, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat ca va da un ordin pentru ca universitatile si Academia Romana sa isi faca un raport de evaluare a scolilor doctorale, pana la sfarsitul anului universitar actual.

"Raportul respectiv sa fie in cazul universitatilor prezentat in Senat si in cazul Academiei Romane in plenul Academiei si ma astept ca in 2017 - este un pic legat de mostenirea pe care o las celui care va veni dupa mine, eu avand un mandat clar si scurt - ideea de a face o evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania", a explicat atunci ministrul.

Intrebat daca in acest raport trebuie sa apara si plagiatele, ministrul Curaj a declarat pentru HotNews.ro: "mie mi se pare ca ele o sa apara obligatoriu. Nu avem ce face. Sigur ca da. Daca fac o evaluare internationala, si cu bune, si cu rele, le faci. Dar in momentul in care ai curatat drumul, poti sa circuli cu masina curata si nu se va mai murdari". Detalii aici

Tot la Digi 24, ministrul Educatiei a reiterat faptul ca in mandatul sau nu va exista o noua lege a educatiei: "Din punctul meu de vedere, nu este deloc oportuna niciun fel de noua lege a educatiei. (...) Pe parcursul mandatului meu, legea educatiei este legea 1/2011. (...) Sunt si situatii in care va trebui sa avem interventii foarte focalizate pentru a definitiva cadrul normativ necesar pentru doctorate si pentru etica. Va trebui umblat si la legea educatiei, dar o vom face foarte punctual, neafectand alte zone, foarte chirurgical, astfel incat sa raspundem unei nevoi. Sunt patru articole din lege care vor fi schimbate - cele care punctau responsabilitatile asociate validarii si atribuirii titlului de doctor. (...) Vor fi modificari punctuale si nu pe alte subiecte. Aceste modificari nu le-as fi facut daca nu erau strict necesare si daca nu ar fi fost cerute de o situatie extrem de neplacuta legata de increderea in doctoratul din Romania", a anuntat Adrian Curaj la Digi 24, citat de Agerpres.

Citeste si: