Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania ( FAPT) si Federatia de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) - organizatii Partenere oficial prin Alianta semnata la 12 noiembrie 2015 - anunta scaderea cu 25-30% a numarului de turisti moldoveni care s-au aflat in vacanta in destinatiile din Romania pentru petrecerea sarbatorilor de rit vechi, potrivit unui comunicat al federatiilor, citat de Agerpres.

"Estimam prezenta a circa 11 - 12.000 turisti moldoveni in statiunile montane din Romania in intervalul 1 decembrie - 10 ianuarie 2015. Topul preferintelor turistilor moldoveni situeaza statiunile romanesti: Poiana Brasov, Predeal, Sinaia pe primele trei pozitii, imediat dupa acestea insa urmeaza destinatii ca Bansko (Bulgaria), Viena (Austria), Cortina D'Ampezzo (Italia), si se constata revenirea cererii catre Bucovel (Ucraina), datorita preturilor scazute si ofertelor promovate in Republica Moldova", se arata in comunicat.

Potrivit federatiilor, cauzele acestei scaderi consistente cu privire la vacantele in Romania sunt legate de accentuarea crizei politice si economice din Moldova ( care a redus cererea de vacante pentru moldoveni), de liberalizarea circulatiei turistice pentru cetatenii moldoveni ( care pot calatori in U.E. fara viza, ceea ce i-a determinat sa aleaga si alte destinatii europene, in afara de Romania) , dar mai ales de absenta promovarii Romaniei ca destinatie in Moldova.