Circa 100 de persoane au participat, sambata, la Targu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan si Szocs Zoltan, reprezentanti ai "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" arestati in dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma sa fie confectionat si detonat de 1 Decembrie.

Participantii la miting s-au adunat, dupa ora 16.00, in Piata Gabor Aron din Targu Secuiesc, judetul Covasna, dupa ce s-au mobilizat pe retelele de socializare, transmite Mediafax.

Ei au scandat numele lui Beke Istvan Attila si al liderului "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szocs Zoltan, si au cerut "Libertate pentru Istvan", "Libertate pentru Zoltan", "Istvan acasa, Zoltan acasa".

La actiunea de protest a participat si fratele lui Szocs Zoltan, Szocs Csongor.

"Am venit sa protestam, pentru ca toata media scrie ca la perchezitie au fost ridicate mai multe documente despre un plan terorist, dar la perchezitii au fost luate doar steagurile secuiesti, steaguri ale Ungariei si multe carti de Wass Albert si alti autori, deci nu stiu ce document poate sa fie steagul secuiesc pentru un plan terorist", a declarat corespondentului Mediafax Szocs Csongor.

Potrivit acestuia, Szocs Zoltan si Beke Istvan Attila "nu s-au vazut, nici nu au vorbit prin telefon" in 10 octombrie, data la care - sustin anchetatorii - cei doi s-ar fi intalnit pentru a discuta despre confectionarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, de Ziua Nationala, la Targu Secuiesc, Szocs Zoltan fiind plecat din tara.

"De ce nu a fost arestat cand s-a intors in tara, in 20 decembrie, daca era un pericol public si a fost lasat pana pe 30 (decembrie - n.r.), de ce l-au lasat sa fie aici, in Targu Secuiesc? Asta nu intelegem si, daca este un pericol, de ce, ce a facut, cand? Nimic nu stim si toata famila asteapta un raspuns de la DIICOT, dar nu primim nimic", a continuat Szocs Csongor.

El a reclamat si faptul ca familia nu este lasata sa il viziteze pe liderul "Miscarii de Tineret 64 de Comitate", aflat in arest.

"Am fost saptamana aceasta la Bucuresti, la Arestul Central, si nu ne-a lasat sa ne intalnim cu fratele meu, am cerut in scris procurorului sa ne spuna motivul pentru care nu ne lasa sa il vizitam si nu am primit nimic. Au trecut cinci zile si nu am primit niciun raspuns. Nu este normal, exista oameni care au ucis alti oameni si familiile lor pot merge la ei, la vizita; Zoltan ce a facut? Nici nu a fost in tara doua luni, a venit acasa, a sarbatorit aici Craciunul si dupa aceea, la perchezitii au luat multe steaguri, multe carti si acum spun ca este terorist", a afirmat fratele lui Szocs Zoltan.

Despre perchezitiile facute in patru locuri din Covasna - la locuinta in care a stat Szocs Zoltan impreuna cu fratele sau, la un apartament pe care l-a cumparat de curand presedintele "Miscarii de Tineret 60 de Comitate", aflat in renovare, la un alt domiciliu unde acesta locuia cu flotant si la casa bunicii lor - Szocs Csongor a sustinut ca au fost "o gluma, pentru imagine si pentru media".

"La bunica mea, casa este foarte mare, cu multe camere, curte, cu garaj si alte (anexe gospodaresti - n.r.) si perchezitia ar fi trebuit sa dureze vreo 5-6 ore si a durat o jumatate de ora. Totul a fost, probabil, pentru media, cu multi jandarmi, cu multi oameni, vecinii au vazut si nu au inteles nimic", a relatat Szocs Csongor.

De la statuia lui Gabor Aron, participantii la mitingul de sustinere a celor doi membri ai "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" au pornit in mars catre sediul Politiei, la Judecatorie si la Parchet, scandand "Lasati-i in libertate, nu sunt teroristi". Ei au avut pancarte cu mesaje precum "Vrem adevarul", "Judecata dreapta si reala", "Nu noi facem acte de terorism, ceea ce face DIICOT este terorism".

La finalul actiunii, care s-a incheiat fara incidente, purtatorul de cuvant al "Miscarii de Tineret 64 de Comitate", Toth Balint, a anuntat participantii ca un nou miting va fi organizat sambata viitoare, de la ora 16.00.

Apoi, participantii au intonat imnul secuiesc si imnul Ungariei.

Mitingul de solidaritate cu Beke Istvan Attila si Szocs Zoltan a fost autorizat.

"Manifestarea este avizata de catre Primaria Targu Secuiesc si de reprezentantii structurilor de ordine si siguranta publica. Jandarmii asigura masurile de ordine in zona", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu.

******

Beke Istvan Attila, in varsta de 40 de ani, a fost arestat preventiv in 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucuresti, la cererea procurorilor DIICOT, care il acuza de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive. Ulterior, masura a fost prelungita.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmarea sa il detoneze in public, la Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au gasit la perchezitiile facute in imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau actionarea de la distanta, doua dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar si un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au aratat, in referatul cu propunerea de arestare, ca in 10 octombrie, in judetul Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Targu Secuiesc, cel care a facut propunerea spunand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens.

In timpul intalnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, iar apoi acesta sa il amplaseze intr-un cos de gunoi din centrul municipiului Targu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat in fata procurorilor DIICOT ca discutiile interceptate de SRI in care se planuia confectionarea unui dispozitiv exploziv improvizat si detonarea in public, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc, sunt "prostii" si ca nu intentiona sa faca asa ceva, potrivit referatului.

In acelasi caz, Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 30 decembrie 2015, propunerea procurorilor DIICOT si a dispus arestarea preventiva a presedintelui "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szocs Zoltan, pentru 30 de zile.

Szocs Zoltan fusese retinut, in 29 decembrie 2015, pentru instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT arata, intr-un comunicat de presa, ca, in 10 octombrie, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc a Miscarii de Tineret 64 de Comitate" Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, la Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

"Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mozgalom - HVIM) este o grupare ungara de extrema-dreapta care militeaza pentru unificarea comunitatilor maghiare din afara Ungariei si pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizatiei radicale se refera la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.