Specialisti ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) au demarat, la solicitarea conducerii societatii Cupru Min Abrud, o verificare a tuturor incaperilor sediului companiei, dupa ce, in ultima zi a anului trecut, mai multe fire suspecte au fost descoperite ascunse in peretii salii de sedinte, scrie Agerpres.

Surse din cadrul Cupru Min au declarat vineri, ca specialisti ai SRI, veniti de la Bucuresti, dotati cu aparatura necesara, au demarat o operatiune de verificare a tuturor birourilor societatii din Abrud ce prezinta un potential pericol de incident de securitate. Practic, potrivit acestor surse, investigatorii SRI verifica natura firelor suspecte depistate in peretele salii de sedinte, dar si daca in restul birourilor au mai fost amplasate astfel de instalatii. Verificarile sunt efectuate atat la sediul societatii, cat si la Uzina de preparare Dealul Piciorului.

Angajati ai Cupru Min, societate care detine 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, au descoperit, in 31 decembrie, mai multe fire ascunse intr-unul din peretii salii de sedinte, motiv pentru care au fost anuntate SRI si Inspectoratul de Politie Judetean Alba. Sala de conferinte a fost sigilata de politisti inca din 31 decembrie, aceasta fiind desigilata vineri.

Directorul general al Cupru Min Abrud, Nicolae Turdean, a declarat, la inceputul saptamanii, ca ancheta va stabili daca este vorba de un sistem de interceptare sau sunt doar niste simple fire.

Societatea isi desfasoara activitatea de baza, respectiv de extractie si prelucrare a minereului cuprifer, in doua mari subunitati: Cariera Rosia Poieni si Uzina de preparare Dealul Piciorului.

Aflata sub autoritatea Ministerului Economiei, societatea are ca obiect principal de activitate exploatarea si livrarea in forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni.

Societatea a trecut in 2012 printr-o procedura de privatizare, care, insa, nu s-a finalizat.

Infiintata in 1977, sub denumirea de Sucursala Miniera Abrud, exploatarea are ca obiect principal de activitate extractia si prepararea minereurilor cuprifere sarace de la Rosia Poieni. Zacamantul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu cu un continut mediu de 0,353% cupru si cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal