TVR Cluj a difuzat imagini cu avionul Blue Air care a ratat, joi dimineata, aterizarea pe aeroportul din Cluj Napoca si a iesit de pe pista. In imagini se poate vedea cum angajatii aeroportului indeparteaza, cu ajutorul lopetilor, zapada de pe jos, in preajma locului in care a aterizat avionul. Aeronava a fost trasa pe pista cu patru autospeciale. Aparatul de zbor a fost transportat pe o platforma speciala pentru o expertiza tehnica amanuntita. Activitatea pe aeroportul clujean a fost reluata la ora 14:00, informeaza TVR Cluj.

Avionul Blue AirFoto: TVR Cluj

Dupa ce reprezentantii aeroportului din Cluj au lansat ipoteza ca avionul ar fi putut ramane fara combustibil, Blue Air a repins, intr-un comunicat, aceste speculatii si a citat un buletin in care erau descrise conditiile meteo: acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii.

Un avion cu 116 persoane la bord a ratat aterizarea, în această dimineaţă, şi a ieşit de pe pista aeroportului din Cluj-Napoca. Niciun pasager nu a fost rănit. Martorii povestesc că pista era acoperită de un strat de zăpadă de 15 cm, sub care se afla gheaţă.

Posted by TVR Cluj on 7 Ianuarie 2016

Avionul Blue Air avea la bord 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Incidentul nu s-a soldat cu raniti.

Referitor la incidentul zborului 0B9301 Otopeni - Cluj - Barcelona, Blue Air a facut urmatoarele precizari:

"In faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand cca 10m in afara pistei.

Conform buletinului meteo transmis de catre Romatsa (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 07 :30 franarea pe pista de aterizare era medie spre buna, existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manulaului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta.

Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau : acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii.

Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta.

In ceea ce priveste cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti impreuna cu cei 45 de pasageri care urmau sa se imbarce de la Cluj, acestia fiind transferati in acest moment catre Sibiu de unde o alta aeronava a companiei ii va prelua si transporta catre Barcelona. Toti pasagerii au avut asigurata masa si bauturi pe perioada de asteptare."

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj au deschis, joi, o ancheta penala in acest caz.

De asemenea, incidentul este investigat de o comisie a Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS).