Normele metodologice pentru punerea in aplicare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat au intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2016, in urma publicarii unui ordin al ministrului ministrului apararii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale. Potrivit acestuia, nicio pensie aflata in plata nu va scadea in urma procesului de recalculare pe baza noii legislatii.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau intrate in plata in baza actelor normative anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, devin pensii militare de stat. Acestea se vor recalcula, in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie si cu baza de calcul actualizata conform prevederilor care reglementeaza salarizarea militarilor, cu luarea in calcul a majorarii cuantumului brut al soldelor functiilor de baza din luna decembrie 2015, se mai arata in comunicatul Ministerului Apararii Nationale.

Recalcularea se va face in termen de maximum 24 de luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, iar drepturile vor fi acordate incepand cu data de 01.01.2016. In situatia in care se vor constata diferente intre cuantumul pensiilor recalculate si cuantumul pensiilor aflate in plata, se va pastra in plata cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexarilor anuale ulterioare, in conformitate cu dispozitiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflata in plata nu va scadea in urma procesului de recalculare pe baza noii legislatii.

In ceea ce priveste diferentele rezultate intre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010, si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010, cu modificarile si completarile ulterioare sau in baza O.U.G. nr. 1/2011, acestea se vor restitui la cererea beneficiarilor, in mod esalonat, pe o perioada de cel mult doi ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Modalitatea de acordare a acestor diferente se va stabili prin norme aprobate prin hotarare a Guvernului, emise in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii. La aceasta data, proiectul de hotarare sus-mentionat este deja elaborat, fiind demarata procedura de semnare de catre institutiile cu atributii in acest domeniu in vederea includerii pe agenda sedintei Guvernului in luna ianuarie 2016, se mai arata in comunicat.

Pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, la nivelul Ministerului Apararii Nationale a fost emis Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.123/2015 pentru aprobarea "Normelor metodologice privind incadrarea in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice personalului militar", care a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 982 din data de 30.12.2015. Potrivit acestor dispozitii, militarii care au trecut in rezerva pana la data intrarii in vigoare a Legii 263/2010, adica pana la data de 31.12.2010, trebuie sa adreseze o solicitare centrelor militare in a caror raza teritoriala isi au domiciliul, in vederea reincadrarii activitatilor desfasurate in conditii de munca, similar prevederilor aplicabile militarilor in activitate, in conformitate cu legislatia actuala.

In vederea informarii oportune a persoanelor interesate, pe pagina de internet a Casei de pensii sectoriale a M.Ap.N. ( http://cps.mapn.ro/) sunt disponibile precizari cu privire la noile prevederi legale din domeniul pensiilor militare de stat, care clarifica probleme ridicate si intrebari frecvente primite de la beneficiari. Aceasta baza de date va fi actualizata permanent, in functie de solicitari. Pagina de internet a casei de pensii a M.Ap.N. poate fi accesata si direct din pagina oficiala a ministerului (www.mapn.ro), sectiunea "Pensii militare".

Persoanele interesate pot obtine informatii si utilizand linia telefonica gratuita tip TELVERDE, cu numarul 0800.808.880 FREE, deschisa inca din anul 2010. La acest numar de telefon raspund, in zilele lucratoare, in intervalul 8.00-16.00, specialisti ai Casei de pensii sectoriale a M.Ap.N.

Reamintim ca pe 9 decembrie, Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea unor articole din Legea 223/2015 privind pensiile speciale ale militarilor. Atunci au fost facute modificari asupra bazei de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat. In aceasta baza de calcul nu vor fi incluse diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer, compensatiile lunare pentru chirie, alocatiile de hrana, contravaloarea echipamentelor tehnice etc. Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor, militari, politisti, functionari publici cu statut special la data trecerii in rezerva.