Ministerul Afacerilor Externe isi exprima ingrijorarea cu privire la anuntul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform caruia a testat o bomba cu hidrogen, se scrie intr-un comunicat MAE.

Daca se confirma, asa cum a subliniat si Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autoritatile nord-coreene incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii in regiune, transmite sursa citata.

Romania, in calitate de presedinte al Comisiei Pregatitoare a Organizatiei privind interzicerea totala a testelor nucleare, va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile privind dosarul nuclear nord-coreean si implicatiile sale in plan regional si global, anunta MAE.

Daca se confirma, testul efectuat de Republica Populara Democrata Coreeana se adauga celorlalte trei teste nucleare derulate in 2006, 2009 si 2013.

Romania a fost aleasa in functia de presedinte al Comisiei Pregatitoare a Organizatiei Tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare (CTBTO), prin consens, in cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregatitoare a CTBTO, care a avut loc la Viena, in perioada 16-17 noiembrie 2015.

Functia este exercitata de reprezentantul permanent al Romaniei la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, incepand cu 2016, anul in care se aniverseaza 20 de ani de la adoptarea Tratatului si infiintarea Comisiei.

Comisia Pregatitoare a CTBT reuneste reprezentanti diplomatici ai celor 183 de state semnatare ale Tratatului si reprezinta forul politic decizional al CTBTO vizand promovarea semnarii si ratificarii Tratatului pentru a permite intrarea sa in vigoare.

De asemenea, Comisia Pregatitoare sprijina construirea si finalizarea regimului de verificare al CTBT, care monitorizeaza respectarea interzicerii totale a experientelor nucleare, mai explica MAE.