Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis un cod galben de inundatii pentru raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea) si pentru bazinul hidrografic Calmatui (judetele Buzau si Braila).

Cod Galben de inundatiiFoto: inhga.ro

Codul este valabil in intervalul miercuri ora 20.00 - joi ora 16.00 si se refera la cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie, cresteri care pot fi influentate semnificativ si de evolutia formatiunilor de gheata.

Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se pot produce cresteri importante de niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate ca urmare a precipitatiilor lichide prognozate, a cedarii apei din stratul de zapada, precum si a influentei evolutiei formatiunilor de gheata (gheata la maluri, pod de gheata, aglomerari de gheturi) care pot determina cresteri artificiale de niveluri, cu posibile efecte de inundatii locale pe unele sectoare de rau.

Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri mici din judetele

INHGA mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.