"Am uitat gustul painii": locuitorii din Madaya sufera de foame in acest oras aflat in apropiere de Damasc si asediat de regimul sirian, in ciuda unui armistitiu incheiat in urma cu peste trei luni, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu mai e nimic de mancare. De doua zile beau doar apa", spune Momina, o femeie de 32 de ani contactata telefonic de ziaristii francezi. "Vrem doar sa ni se spuna daca vin ajutoare, deoarece nu avem nimic aici".

Aproximativ 40.000 de oameni, in cea mai mare parte civili, sunt prinsi in capcana in acest oras nu departe de granita libaneza. O mare parte dintre ei sunt refugiati din bastionul rebel Zabadani, si el asediat de fortele pro-guvernamentale.

Si totusi, viata ar fi trebuit sa se imbunatateasca pentru oamenii din Madaya, deoarece un acord incheiat in septembrie 2015 permite trimiterea de ajutoare si evacuarea civililor si ranitilor. Acest acord priveste si Zabadini si alte doua orase din nord-vestul Siriei asediate de rebeli.

Dar in Madaya ajutoarele au ajuns o singura data in trei luni. Iar situatia a devenit teribila, spun locuitorii, ONG-istii si agentiile umanitare.

"Viata a devenit tragica. Cum putin lucruri ajung aici, alimentele sunt extrem de scumpe", spune Mohammad, un alt locuitor. "O punga de lapte poate costa 100 de dolari, un kilogram de orez 150 de dolari. Am uitat gustul panii", adauga el.

O masina pentru orez

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel putin zece oameni au murit din cauza lipsei de medicamente si de hrana. Alti 13 au fost ucisi de exploziile minelor amplasate de fortele regimului sau de lunetisti in timp ce incercau sa plece din localitate, precizeaza acest ONG.

OSDO afirma ca fortele pro-guvernamentale au continuat sa amplaseze mine si garduri de sarma in jurul Madaya dupa incheierea armistitiului, in septembrie.

"Numerosi locuitori se hranesc cu iarba pentru a supravietui sau trebuie sa plateaca sume importante la punctele guvernamentale de control pentru a obtine mancare", arata Rami Abdel Rahmane, director al OSDO.

"Un locuitor si-a scos masina la vanzare pentru a putea cumpara 10 kg de orez. Nu a putut sa o vanda, iar un membru al familiei sale a murit de foame".

Potrivit OSDO, circa 1.200 de locuitori sufera de boli cronice si peste 300 de copii de malnutritie sau alte probleme de sanatate.

Nu mai exista lapte pentru bebelusi

"De fapt, nu mai au nimic" in Madaya, rezuma Pawel Krzysiek, purtator de cuvant al Comitetului international al Crucii Rosii (CICR), care a fost in aceasta localitate in cadrul ultimei livrari de ajutoare, in octombrie. "Oamenii nu au de foarte multa vreme alimente de baza, medicamente de baza, electricitate sau apa (...) Am vazut realmente foametea in ochii oamenilor".

"Se rugau de noi pentru a avea lapte pentru bebelusi" atunci cand convoiul a ajuns, adauga el. "Spuneau ca mamele nu mai produc suficient lapte (...) Nu ai cum sa hranesti nou-nascutii si bebelusii".

Locuitorii din Foua si Kafraya, doua localitati siite din provincia Idlib aflate sub controlul armatei dar asediate de rebeli, pot dispune de alimente si hrana, deoarece armata dispune de mijloace aeriene de aprovizionare.

Rebelii nu pot insa face acelasi lucru la Madaya.