Concursul pentru ocuparea a 12 posturi vacante de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este organizat in perioada 4 ianuarie - 1 iunie, iar magistratii care indeplinesc conditiile se pot inscrie pana pe 20 ianuarie, potrivit unui anunt publicat pe site-ul CSM.

Au fost scoase la concurs cate patru posturi vacante de judecator la Sectia a II-a civila, Sectia penala si la Sectia de contencios administrativ si fiscal, conform Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citat de Mediafax.

Concursul consta intr-o proba avand ca obiect evaluarea actelor intocmite de candidati sau care privesc activitatea acestora, un interviu sustinut in fata Plenului CSM si o proba scrisa cu caracter practic in functie de specializarea sectiei. Astfel, candidatii pentru Sectia a II-a Civila vor sustine proba scrisa la drept civil, dreptul familiei si la drept international privat, cei pentru Sectia Penala la drept penal, iar cei pentru Sectia de contencios administrativ si fiscal la drept administrativ, drept financiar si fiscal si dreptul muncii.

"La aceste materii se adauga, pentru toate sectiile, procedura civila sau procedura penala, in functie de specializarea judecatorului ori procurorului, determinata de Sectia Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru care candideaza, precum si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. La elaborarea subiectelor pentru proba scrisa cu caracter practic se vor avea in vedere jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cea a Curtii Constitutionale", se arata in anuntul publicat pe site-ul CSM.

Conform sursei citate, la concursul de promovare in functia de magistrat la instanta suprema se pot inscrie judecatorii si procurorii care au cel putin gradul de curte de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, indeplinesc conditiile minime de vechime prevazute de articolul 52 alineatul 3 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care la ultimele trei evaluari au avut calificativul "foarte bine" si nu au fost niciodata sanctionati disciplinar.

Cererile de inscriere la concurs se pot depune la sediul CSM, pana pe 20 ianuarie, iar pe 5 februarie va fi afisata lista finala a magistratilor care indeplinesc conditiile de participare.

In perioada 28 martie- 5 aprilie vor fi dezbatute public lucrarile candidatilor, postate pe site-ul CSM, iar intre 6 si 25 aprilie va avea loc evaluarea acestora, publicarea rezultatelor evalarii si a raportului comisiilor de evaluare.

In12 si 13 mai candidatii vor sustine interviul, iar in 22 mai proba scrisa. In 1 iunie vor fi publicate rezultatele finale ale concursului de promovare in functia de judecator la instanta suprema.