Economia globala a incheiat anul trecut intr-o stare fragila, cu activitatea din fabricile chinezesti in decembrie la minimul ultimelor zece luni, in timp ce revenirea economica din zona euro a fost neconvingatoare, ceea ce sugereaza ca probabil se pregatesc noi masuri de stimulare monetara, transmite Reuters.

Economia lumii ramane fragilaFoto: Flickr

Venite intr-o zi de framantari pe pietele de actiuni asiatice dupa ce banca centrala a Chinei a fixat yuan-ul la minimul ultimilor patru ani si jumatate, datele statistice sugereaza ca urmeaza alte doze de cresteri sovaitoare ale economiei si inflatiei, de cerere slaba si de piete financiare nervoase, trasaturi care au caracterizat si anul trecut.

Actiunile chinezesti de pe continent s-au corectat luni cu 7% din cauza fixarii yuanului la un nivel scazut si din cauza restrangerii activitatii din fabrici.

Bursele europene au scazut si ele, desi declinul a fost mai putin abrupt, in conditiile in care investitorii au tinut cont de datele mai optimiste venite din zona euro.

Activitatea manufacturiera din cadrul blocului monedei unice s-a imbunatatit in toate tarile, sugerand ca fabricile au performat mai bine anul trecut in comparatie cu cel precedent.

Indicele activitatii managerilor de achizitii (PMI) a urcat la 53,2 maximul ultimelor 20 de luni, sugerand un avans in activitate, dar in cele mai multe tari cresterea este domoala.

Anul acesta "va fi o reluare a lui 2015 cu alte riscuri adaugate", a declarat Reuters Peter Dixon, economist la Commerzbank.

"Povestea economiei globale se bazeaza pe fundamente slabe, cu China incetinind in continuare si cu incertitudini privind politicile din economiile dezvoltate", a spus Dixon.

In conditiile in care PMI sugereaza imbunatatirea activitatii in zona euro, Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa-si mareasca arsenalul de politici pentru a aduce inflatia in zona tintita, a adaugat economistul.

BCE a taiat deja dobanda la depozite pana sub nivelul zero si face achizitii de 60 de miliarde pe luna, in special obligatiuni guvernamentale, in incercarea de a da un impuls inflatiei.

Presiunile inflationiste sunt inca slabe, dar un sondaj din decembrie sugereaza ca asteptarile pietei in privinta unor achizitii si mai mari de active in cadrul programului BCE raman tot scazute.

Indicele iesirilor din zona euro - vazut ca un bun indicator al cresterii economice - a urcat la 54,5, maximul ultimelor 20 de luni.

Dar firmele au scazut preturile pentru a patra luna consecutiva, ceea ce face ca tinta ECB, de a ajunge la o inflatie de aproape 2% sa fie o posibilitate prea indepartata.

Se asteapta ca marti datele economice sa arate ca inflatia in zona euro a urcat la 0,3% in decembrie, fata de 0,2% in noiembrie.

Un punct luminos in zona euro este Italia, unde activitatea manufacturiera a crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii aproape cinci ani, ceea ce este un semn bun pentru avansul economic din cea de-a treia economie ca marime din blocul monedei unice.

Pe de alta parte, cresterea din fabricile britanice s-a impiedicat, in conditiile in care comenzile noi din industrie au urcat cu cel mai redus ritm din ultimele cinci luni.

Un sondaj ce urmeaza sa fie publicat va arata probabil ca si in fabricile americane continua problemele, in ciuda datelor ce arata un sector al servicilor foarte puternic si a majorarii de dobanda decisa de Fed in decembrie 2015.

Trasa in jos de cererea slaba - atat interna cat si externa - de supracapacitatea din fabrici si de “calmarea” investitiilor, China va anunta probabil cea mai slaba crestere din ultimii 25 de ani pentru 2015, dupa ce in 2014 aceasta se redusese de la 7% de la 7,3% in 2013.

Potrivit estimarilor, expansiunea economiei chinezesti va incetini la 6,5% anul acesta si anul viitor.

Frana din sectorul industrial este cauzata si de faptul ca in China se desfasoara un proces gradual de transformare intr-o economie bazata mai mult pe servicii.

Un sondaj oficial a aratat ca activitatea a accelerat in sectorul serviciilor in decembrie, indicele principal din domeniu urcand la 54,4, fata de 53,6 in noiembrie