Parlamentarii din Republica Moldova au boicotat luni sedinta in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului, transmit site-urile moldovene de stiri. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca nu a existat cvorumul necesar. Data de astazi, 4 ianuarie, era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.

Ion SturzaFoto: Hotnews

Potrivit Realitatea.md, de la sedinta au chiulit in corpore cei 24 de deputati ai Partidului Socialistilor (pro-rus, condus de Igor Dodon), cei 7 deputati comunisti, cei 14 deputati fosti comunisti care s-au aliat cu partidul lui Plahotniuc, sase deputati din cei 20 ai Partidului Democrat (condus de Vlad Plahotniuc), trei deputati din cei 13 ai Partidului Liberal (condus de Mihai Ghimpu).

Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca in aceasta situatie presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa faca o noua propunere de premier dupa consultarea factiunilor parlamentare.

Daca nici urmatoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci presedintele poate dizolva legislativul si declansa alegeri anticipate.

Criza politica din Republica Moldova isi va consuma un nou episod cu urmatoarea nominalizare de premier. O decizie din 29 decembrie 2015 a Curtii Constitutionale din Moldova ii ingradeste libertatea de miscare presedintelui tarii, Nicolae Timofti, in privinta desemnarii unui candidat de premier. Curtea il obliga pe presedinte sa propuna un candidat agreat de catre grupurile parlamentare, in momentul in care in Parlament s-a format o majoritate absoluta.

Precizarile facute de Curtea Constitutionala pot constitui o baza pentru ca Vlad Plahotniuc sa fie impus ca viitor candidat la conducerea guvernului de la Chisinau, in conditiile in care oligarhul moldovean conteaza deja pe sustinerea a 34 de parlamentari (20 din Partidul Democrat pe care il controleaza, plus 14 dezertati acum doua saptamani din Partidul Comunistilor). Plahotniuc mai are nevoie de 17 voturi pentru a face majoritatea de 51 necesara pentru a-si trece Guvernul prin Parlament.

Daca insa nici Plahotniuc si nici un alt actor politic nu va reusi sa stranga o majoritate in ultra-fragmentatul Parlament moldovean, Nicolae Timofti va putea propune un nume pe baza propriilor negocieri cu partidele.

UPDATE: Ion Sturza, prima reactie

"Absența unor deputațin din PD a fost regizată. Am văzut în direct cine și ce poziție are vizavi de un proces privind votarea unui Guvern pro-european. Voi avea acum o întâlnire cu domnul Timofti unde simbolic spus voi întoarce mandatul domnului Timofti. Eu am mizat că va fi cvorum. Am considerat că deputații trebuie să-și îndeplinească funțiile. Vă promit că discursul meu care urma să fie spus în Parlament va fi public. Am o întâlnire cu domnul președinte, după care îmi voi continua viața de cetățean", a declarat Ion Sturza dupa boicotul din Parlament, potrivit Unimedia.