Revelionul din acest an a fost lipsit de incidente, iar sarbatorile de iarna au fost cele mai linistite din ultimii 5 ani, au anuntat sambata reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne. Petecerile si spectacolele publice de Revelion au fost mai putine decat in alti ani, inregistrandu-se si o diminuare a accidentelor provocate de petarde si artificii.

In noaptea de Revelion si in prima zi a anului 2016 nu au fost inregistrate evenimente deosebite, fiind mentinut climatul de siguranta publica, cel mai ridicat inregistrat de sarbatori in ultimii 5 ani.

La cele 144 de evenimente organizate in spatiul public de Revelion, la care au participat peste 400.000 de persoane, nu au fost inregistrate incidente. In ceea ce priveste situatiile de urgenta, in data de 1 ianuarie pompierii au intervenit pentru stingerea a 159 de incendii, iar echipajele SMURD au acordat ajutor medical de urgenta in peste 1.000 de cazuri.

Autoritatile au constatat si o diminuare semnificativa a incidentelor cauzate de folosirea materialelor pirotehnice.

In domeniul sigurantei rutiere, au fost retinute peste 13.800 de permise de conducere pentru depasirea regimului de viteza, pentru consum de alcool, dar si pentru alte abateri grave care reprezentau un risc pentru participantii la trafic.

In ultimele zile au fost dispuse masuri suplimentare pentru fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei, mai ales cele de pe granita de vest, care vor fi tranzitate de foarte multi dintre romanii veniti in tara de sarbatori.

In luna decembrie, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 4.100.000 de persoane, din care 3.500.000 au fost cetateni din tari ale Uniunii Europene. Comparativ cu luna decembrie a anului 2014, cand frontiera a fost tranzitata de 2,9 milioane de persoane, se constata o crestere de 37 la suta.

Aproape 40.000 de angajati ai MAI - politisti, pompieri, jandarmi, politisti de frontiera, medici si paramedici SMURD - au lucrat in perioada sarbatorilor.