Restaurantul in care mai multi clienti au acuzat toxiinfectie alimentara ar trebui inchis pe durata anchetei, a declarat, pentru Agerpres, Sorin Susanu, comisarul sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului. 43 de turisti cazati la hotelul Parc din municipiul Sibiu au acuzat, in noaptea de Revelion, simptome ale unei toxiinfectii alimentare si au avut nevoie de ingrijiri medicale, 13 dintre acestia, printre care si doi copii, fiind transportati la spitale din oras.

"Din punctul meu de vedere, nu poate functiona blocul alimentar decat dupa ce concluzionam ce s-a intamplat pentru ca nu ne putem asuma riscul ca si alte persoane sa pateasca acelasi lucru. Din partea noastra, a OPC, noi nu am dispus inchiderea pentru ca aceste acte le-a facut DSV-ul. Am informatia ca DSV-ul a dispus inchiderea activitatii, lucru pe care nu il mai puteam face si noi. Am aflat din presa ca cei de acolo functioneaza. Am trimis o echipa sa vedem ce se intampla pe teren", a declarat Sorin Susanu.

El a mai spus ca oricare din neregulile constatate de inspectorii de la Protectia Consumatorului putea cauza toxiinfectia alimentara a celor 43 de turisti, adaugand ca au fost confiscate cateva de kilograme de alimente neetichetate si oua expirate.

"S-au descoperit mai multe nereguli. Nu ni s-au putut prezenta carnetele de sanatate de catre o parte dintre angajatii din blocul alimentar, nu stim daca sunt angajati permanenti sau au fost folositi doar in aceasta perioada - lucru care poate fi cauza problemelor de aseara pentru ca persoane care sufera de anumite boli, bacterii, TBC sau orice alt fel de virusi pot contamina produsele alimentare cu care intra in contact. Discutam si de alte aspecte descoperit de noi, preliminar. Avem suspiciune asupra unor oua ca erau expirate, lucru care poate fi un factor determinant al problemei de ieri. Sunt si alte chestiuni. Cateva zeci de kilograme de produse alimentare din blocul alimentar nu le cunoastem provenienta, nu aveau niciun fel de eticheta. Discutam si despre carne, carnati, mai multe produse alimentare care erau vrac si nu aveau niciun element de identificare. Si numeroase alte nereguli", a explicat Susanu.

Potrivit acestuia, patronul restaurantului gasit cu nereguli urmeaza sa se prezinte luni la sediul Protectiei Consumatorului, cu toate actele necesare, pentru definitivarea anchetei. "Amenzile pot ajunge 50.000 de lei. Inca nu s-a aplicat vreo amenda, pentru ca luni trebuie sa se prezinte la sediul nostru cu actele. Din acest motiv nu am incheiat cercetarea. Lucru acesta va mari cuantumul amenzilor", a mai spus comisarul sef Sorin Susanu.

Seful Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului a mai afirmat ca impotriva patronului vor fi luate masuri drastice, daca se va dovedi ca e vinovat si nu intra in legalitate, putand sa se ajunga chiar la "suspendarea definitiva a activitatii".

"Masurile pe care le voi dispune, mai ales ca voi supraveghea personal modul de desfasurare al anchetei, vor fi radicale, pe langa suspendari de activitate, amenzi pana la 50.000 de lei. Mai mult decat atat, in urmatoarea perioada voi dispune o supraveghere a implementarii masurilor care vor fi dispuse si daca acel hotel nu va respecta tot ce vom dispune se poate ajunge pana la suspendarea definitiva a activitatii", a aratat Susanu.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Sibiu, Krisztina Gaal, a declarat ca "restaurantul nu a fost inchis si doar s-au recoltat probe pentru a stabili daca este vorba de o toxiinfectie alimentara si mai ales care este cauza".

Din cele 43 de persoane care au apelat la Serviciul de Ambulanta in noaptea de Revelion, 13 sunt internate in spital, iar restul au refuzat internarea.