A fost alcatuit, la 3 ianuarie 1936, primul top de muzica pop, pe baza vanzarilor de discuri, publicat de revista "Billboard" din New York, lider pe piata publicatiilor cu teme muzicale din SUA si din lume. Publicata saptamanal, revista a fost fondata in 1894 si a continuat, de atunci, sa informeze publicul despre toate evenimentele petrecute in lumea muzicii. Pentru diversificarea subiectelor, in decembrie 1935, colectivul de redactie a hotarat realizarea unei "parade a hiturilor", potricvit Agerpres.

Sub titlul de "Hit parade", a fost publicat, la 3 ianuarie 1936, primul top de muzica pop, realizat pe baza vanzarilor de discuri in anul precedent si pe baza frecventei celor mai ascultate melodii la cateva posturi de radio. Topul cuprindea zece pozitii, primul Nr. 1 fiind "I'll Never Smile Again", semnat de Tommy Dorsey si interpretat de Frank Sinatra. Initiativa redactorilor a fost apreciata atat de mult de cititori, ca vanzarea revistei aproape ca s-a dublat. Imediat s-a trecut la publicarea topurilor pe unde radiofonice. In 1940, aceeasi revista a inceput sa publice al doilea top, "Music Popularity Chart", in cadrul caruia figurau cele mai populare melodii ale anului, dar din toate genurile.

Apoi, in 1958, "Hit parade" a devenit "Hot 100", cu 100 de pozitii, barometrul celebritatii muzicale in ceea ce priveste vanzarile de discuri si frecventa ascultarii melodiilor la posturile de radio. Ulterior, au fost luate in calcul frecventa difuzarii la TV si a descarcarilor melodiilor in format MP3 de pe internet. "Billboard 200", cel mai recent top, lansat in 1967, se refera doar la vanzarile de discuri. Pentru realizarea acestuia, se foloseste sistemul "Nielsen Soundscan", un dispozitiv care inregistreaza vanzarea unui disc (pe suport magnetic, pe banda sau MP3) la orice magazin autorizat.