Presedintele "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szocs Zoltan, acuzat ca i-ar fi instigat pe membrii organizatiei sa confectioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmand sa fie detonat in Targu Secuiesc, de Ziua Nationala a Romaniei, a fost arestatpreventiv ca urmare a unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax. CAB a admis, miercuri seara, propunerea procurorilor Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si a dispus arestarea preventiva a lui Szocs Zoltan pentru 30 de zile.

Szocs ZoltanFoto: hirmondo.ro

Decizia instantei nu este definitiva, ci poate fi contestata de presedintele "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" Transilvania la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au retinut, marti noapte, pe Szocs Zoltan pentru instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT a aratat, intr-un comunicat de presa, ca in 10 octombrie, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc a Miscarii de Tineret 64 de Comitate" Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, la Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

"Exista suspiciunea rezonabila ca, in realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista <> - HVIM le promoveaza in Transilvania in scopul realizarii, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului <>, ca etapa a procesului ce vizeaza refacerea ᅡUngariei Mariᅡ, in calitate de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, pe raza judetului Covasna, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea de catre cetatenii romani a Zilei Nationale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formatiuni nationalist-extremiste concluzionand: <>", se arata in comunicatul DIICOT.

In calitatea detinuta de presedinte al "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, Szocs Zoltan le-a trasat membrilor celulei Targu Secuiesc a HVIM ca "de 1 Decembrie... sa montati vreo 20 de bucati... cu un cronometru ...va inchipuiti, tocmai cand defileaza......trebuie facut in asa fel incat sa se aprinda mai multe simultan....ar fi misto sa fie fum, ar fi o bomba buna.....parca vad cum se vor arunca la pamant, n-or sa mai faca niciodata, ar fi ceva ce ar difuza si BBC-ul...toata lumea ar vorbi de noi... sa se atraga atentia asupra Tg.Secuiesc, sa se vada ca celor de aici nu le este teama... trebuie sa facem in asa fel incat sa avem mainile curate in ziua respectiva.... sa fiti plecati undeva... totul trebuie sa porneasca la statuie, acolo sa se capteze semnalul pentru toate, de acolo sa porneasca totul, acolo sa fie primul contact, cand se conecteaza cu antena...acolo unde se duc ei ar trebui sa facem... ori la Sfantu, ori in Ciuc..... trebuie sa facem o incercare... ", se arata in documentele anchetatorilor.

Potrivit acelorasi documente, procurorii DIICOT sustin ca Szocs folosea cuvantul "pizza" pentru a desemna un dispozitiv exploziv improvizat. Astfel, el le spunea membrilor gruparii din Targu Secuiesc: "nu mananci pizza cu pofta, doar o gusti, vezi cum e... mai ales daca ai reteta care trebuie pentru pizza... inainte sa muscati o bucata mare trebuie sa vedeti cum se poate musca o felie...".

In 13 octombrie, Szocs Zoltan a parasit Romania, revenind in tara in 20 decembrie 2015.

"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila si a celorlalti participanti la sedinta din data de 10.10.2015 in vederea adoptarii unei pozitii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestarii inculpatului Beke Istvan Attila", arata DIICOT.

Procurorii DIICOT au facut marti patru perchezitii la domiciliul si resedintele lui Szocs, acesta fiind adus, marti seara, la audieri la sediul DIICOT - Structura Centrala.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Szocs Zoltan a fost ridicat de anchetatori de la locuinta primarului comunei Bretcu, judetul Covasna, fiica acestuia fiind concubina liderului "Miscarii de Tineret 64 de Comitate".

Cetateanul roman de etnie maghiara Beke Istvan Attila, in varsta de 40 de ani, a fost arestat preventiv in 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucuresti, la cererea procurorilor DIICOT, care il acuza de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmarea sa il detoneze in public, la Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au gasit la perchezitiile facute in imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau actionarea de la distanta, doua dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar si un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au aratat, in referatul cu propunerea de arestare, ca in 10 octombrie, in judetul Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Targu Secuiesc, cel care a facut propunerea spunand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens.

In timpul intalnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, iar apoi acesta sa il amplaseze intr-un cos de gunoi din centrul municipiului Targu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat in fata procurorilor DIICOT ca discutiile interceptate de SRI in care se planuia confectionarea unui dispozitiv exploziv improvizat si detonarea in public, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc, sunt "prostii" si ca nu intentiona sa faca asa ceva, potrivit referatului.

"Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mozgalom - HVIM) este o grupare ungara de extrema-dreapta care militeaza pentru unificarea comunitatilor maghiare din afara Ungariei si pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizatiei radicale se refera la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Gruparea a respins, pe 1 decembrie, acuzatiile anchetatorilor romani conform carora Beke Istvan ar fi incercat sa detoneze o bomba la Targu Secuiesc, pe parcursul manifestarilor de Ziua Nationala a Romaniei.