Sase din cele 12 persoane internate la Constanta dupa ce au mancat preparate de la sectorul de gastronomie al Auchan au avut toxiinfectie alimentara cu Salmonella, hipermarketul fiind amendat de DSP intrucat in sectie s-au gasit germeni si bacterii, inclusiv in probe luate de la angajati, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Directiei de Sanatate Publica din Constanta, in perioada 23-26 decembrie, la sectiile Spitalului Clinic de Boli Infectioase s-au prezentat 16 pacienti ca urmare a consumului de alimente de la hipermarketul Auchan - sectorul de gastronomie.

In urma investigatiei epidemiologice, reprezentantii DSP au stabilit ca aceste persoane au consumat preparate de la Auchan in 22, 23 si 24 decembrie, printre mancarurile respective aflandu-se musaca de cartofi cu carne de porc sau pasare, carne de pui la gratar (pulpe/aripioare/piept) cu cartofi prajiti, pizza, fasole cu carnati.

"La 4-16 ore de la consum au aparut primele simptome de boala, greturi, varsaturi bilio-alimentare, scaune diareice, febra, frisoane, cefalee, lipotimie. Bolnavii au incercat, initial, tratament la domiciliu, in conformitate cu recomandarile primite de la personalul Serviciului de Ambulanta, medici din serviciile medicale private. Din cei 16 pacienti prezentati la serviciul de internari al Spitalului Clinic de Boli Infectioase au fost 12 internati, 4 au refuzat internarea. In urma tratamentului cu solutii perfuzabile, simptomatice - antispastice, antiemetice, antialgice, antibiotice, evolutia a fost favorabila", se arata in comunicatul DSP.

Marti a mai fost internat, in regim de spitalizare de zi, un copil in varsta de cinci ani care a mancat musaca de cartofi cu carne, cumparata de la Auchan si consumata acasa in 24 decembrie.

Miercuri, o singura persoana mai este internata in spital.

Sase dintre bolnavi au fost externati cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare, iar la ceilalti sase bolnavi nu s-a identificat germenul.

In 23 decembrie, ca urmare a prezentarii primelor doua cazuri la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, o echipa de inspectori de la Serviciul de control in sanatate publica din cadrul DSP s-a deplasat la hipermarketul Auchan pentru evaluarea conditiilor igienico-sanitare. In 26 decembrie, cand la spital au fost internati inca cinci bolnavi, echipa de control a DSP s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe, si anume exudate naso-faringiene si coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar si probe de salubritati din sectia de gastronomie.