Prima sedinta de judecata de marti in care fostul premier Vladimir Filat este acuzat pentru trafic de influenta si corupere pasiva in dosarul fraudelor de la Banca de Economii a fost amanata. Magistratii Judecatoriei Buiucani au luat aceasta decizie dupa ce completul de judecata care urma sa examineze cazul a depus o cerere de abtinere pe motiv ca unul dintre magistrati, Mihail Diaconu, a participat anterior la examinarea prelungirii arestului preventiv, scrie jurnaltv.md.

Astfel, dosarul va fi repartizat altui complet. Miercuri vor fi anuntate data sedintei si completul de judecatori.

Totodata, procurorul a depus un demers pentru prelungirea arestului lui Filat cu inca 90 de zile.

Procurorii anticoruptie il acuza pe Vladimir Filat ca ar fi primit de la Ilan Shor bunuri in suma de 800 de milioane de lei. In timp ce procurorii declara ca liderul PLDM a recunoscut ca a acceptat cadouri de la Ilan Sor, avocatul inculpatului, Igor Popa, a negat acest lucru. Anterior, aparatorul lui Filat a depus o cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Pentru faptele ce-i sunt incriminate, Vladimir Filat risca pana la 20 de ani de puscarie. Liderul PLDM a fost incatusat de ofiterii Centrului National Anticoruptie pe 15 octombrie in baza unui autodenunt al controversatului om de afaceri Ilan Sor, care a declarat ca i-ar fi dat in ultimii ani 250 de milioane de dolari. Fostul premier, cercetat pentru trafic de influenta si corupere pasiva, se declara nevinovat.

Filat spune ca arestul sau ar fi o comanda a oligarhului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedinte al Partidului Democrat, care ar fi, de fapt, principalul actor in frauda de la BEM. Acuzatiile au fost respinse de reprezentantii PD.