Guvernul se intruneste, miercuri, in ultima sedinta din acest an, urmand sa discute proiectul de hotarare privind cresterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei incepand din 1 mai 2016, informeaza Agerpres.

Dacian CiolosFoto: gov.ro

Reprezentantii Guvernului si ai sindicatelor au avut, luni si marti, discutii in cadrul Consiliul National Tripartit si, respectiv, in Consiliul Economic si Social, pe tema cresterii salariului minim, existand un dezacord intre cele doua parti. Sindicatele au dorit ca aceasta crestere de pana la 1.200 lei sa fie de la 1 ianuarie, iar Guvernul a sustinut sa se faca de la 1 mai.

In urma discutiilor, Ministerul Muncii a inaintat un proiect de Hotarare de Guvern care prevede cresterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, incepand cu data de 1 mai 2016.

Ministerul Muncii a precizat, intr-un comunicat, ca efortul bugetar suplimentar suportat de angajator ar urma sa fie de 1.015 lei/salariat, aferent celor sapte luni de anul viitor, iar numarul de beneficiari ai cresterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 in sectorul concurential si 39.322 in sectorul bugetar.

'Se estimeaza totodata ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice, prin stimularea ocuparii si reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor sapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotarare are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane in intretinere crescand de la 777 lei la 917 lei', se mentioneaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, majorarea salariului minim urmareste imbunatatirea ponderii acestuia in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua salarii sa se apropie de 60%, procent regasit in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana.

Ponderea salariului minim brut pe tara garantat in plata in salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 39,16% in anul 2014, respectiv 43,48% in 2015 si 46,62 % in 2016.

Decizia privind majorarea salariului minim la 1.250 lei, din 1 mai, a fost luata dupa dezbaterile din Consiliul National Tripartit (CNT), la care au participat luni seara, la sediul Ministerului Muncii, reprezentanti ai Guvernului si lideri ai confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national.

Reprezentantii confederatiilor sindicale au propus cresterea salariului minim pe economie, pentru un timp normal de lucru de opt ore pe zi, la 1.200 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2016. Initial, confederatiile patronale au solicitat cresterea salariului minim pe economie la 1.200 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, cu conditia blocarii impozitarii noului salariu minim la nivelul de 1.050 lei.

'Doamna Ana Costea, ministrul Muncii, a explicat in cadrul discutiilor ca acest lucru echivaleaza cu modificarea Codului Fiscal, care trebuie sa intre in vigoare la inceputul anului, lucru extrem de greu de facut avand in vedere ca Parlamentul este in vacanta pana la data de 1 februarie 2016', se mentioneaza in comunicat.

Ulterior, o parte din confederatiile patronale s-au declarat de acord cu cresterea salariului minim la 1.200 lei, de la 1 ianuarie, solicitand in schimb facilitati fiscale pentru sectoarele economice cele mai afectate de aceasta masura.

Pozitia finala a confederatiilor sindicale a fost aceea de a solicita o crestere a salariului minim la 1.275 lei, incepand cu 1 mai 2016.

Ministrul Muncii, in calitate de reprezentant al presedintelui CNT, a luat act de pozitia sindicatelor si patronatelor, insa in final s-a decis ca varianta de lucru a Executivului sa ia in considerare o crestere a salariului minim la 1.250 lei, incepand cu 1 mai 2016.

Consiliul Economic si Social a fost convocat marti pentru a aviza proiectul de hotarare de Guvern, iar hotararea va fi adoptata in sedinta de Guvern din 30 decembrie. Partea sindicala s-a opus propunerii Executivului, sustinand in continuare cele doua variante proprii: 1.200 lei de la 1 ianuarie sau 1.275 de la 1 mai.

Membrii CNT au mai stabilit ca, pana la 1 mai 2016, sa realizeze impreuna un mecanism de indexare automata a salariului minim si un studiu de impact, iar Guvernul sa sprijine, prin programe finantate din fonduri europene, sectoarele economice afectate.