Magistratii Tribunalului Ilfov au decis marti seara arestarea preventiva pentru 30 de zile a noua dintre cele zece persoane retinute pentru furturi din autotrenuri si autoturisme, dar si de talharii, informeaza Agerpres.

Pentru una din cele zece persoane - un angajat al Altex care dadea ponturi despre transporturile de produse electronice - judecatorul de drepturi si libertati a decis cercetarea sa sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General transmis marti, au fost retinuti, fiind acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, Vasile Macelaru, Constantin Nedelcu, Daniel Duduianu, Daniel-Valentin Voicu, Georgica Iova, Rolf Vasile Ilie, Lilian-Fanel Gurlea, Alberto Univers Ionita si Florea Vaduva. Cei noua sunt acuzati si de dare de mita, furt calificat, talharie calificata si distrugere, uz de fals.

Marian Matei, cel de-al zecelea inculpat, este acuzat de furt calificat sub forma complicitatii.

Conform comunicatului, din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca, incepand cu luna iunie 2015, pe raza judetelor Ilfov, Giurgiu, Ialomita, Arges si Dambovita, inculpatii au comis mai multe furturi de bunuri transportate in autotrenuri, in timpul deplasarii pe rutele de transport rutier, prin ruperea sigiliilor si taierea prelatei vehiculului, precum si furturi din autoturisme, prin metoda inteparii anvelopei.

In cazul furturilor din autotrenuri, inculpatii ar fi incadrat, in trafic, cu propriile autoturisme, autovehiculul vizat, iar din mers una dintre persoane ar fi urcat de pe capota autoturismului in autotren si ar fi sustras bunuri.

In ceea ce priveste furturile din autoturisme, acestia ar fi profitat de incetinirea masinilor in trafic prin inteparea anvelopelor masinilor, iar cand soferul oprea pentru remedierea avariei ar fi sustras genti sau alte bunuri de valoare aflate la vedere.

De asemenea, pentru a-si asigura scaparea si pastrarea bunurilor sustrase ar fi folosit acte de violenta asupra unora dintre victime, iar, in anumite cazuri, pentru a-si acoperi activitatea infractionala, fiind opriti in trafic avand asupra lor marfa sustrasa, au oferit diverse sume de bani politistilor din cadrul IPJ Valcea - PO Brezoi, acestia refuzand mita.

Din investigatii a reiesit ca faptele au fost savarsite in special in judetul Ilfov, pe drumul national Centura Bucurestiului, dar si in judetele Arges, Ialomita, Valcea.

In documentarea activitatii infractionale procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Directiei de Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Politistii din Ilfov si cei ai IGPR au efectuat luni 10 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Ialomita, Arges si Prahova si au pus in executare mandate de aducere emise pe numele unor persoane banuite de mai multe furturi din autovehicule si talharii.