Un cetatean iordanian a fost declarat indezirabil in Romania, pentru o perioada de 15 ani, la cererea parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax. Potrivit SRI, acesta sustinea neconditionat gruparea Stat Islamic (ISIS), pentru care facea propaganda online, incercand chiar sa legitimeze atentatele de la Paris, si era dispus sa se implice in actiuni ale acesteia impotriva Romaniei.

Sigla SRIFoto: SRI

Serviciul Roman de Informatii (SRI) precizeaza intr-un comunicat ca Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat in Romania din anul 1991, a fost monitorizat incepand cu anul 2014, context in care s-a stabilit ca desfasura activitati care, potrivit cadrului legal in domeniul antiterorism, constituie riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale.

"Astfel, incepand cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesarii sistematice a propagandei online a unor entitati teroriste jihadiste prezente in arealul de conflict siriano-irakian si, in special, Daesh (ISIS, n.r.). Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat in mediul virtual si relational o sustinuta propaganda jihadista, de radicalizare si recrutare ideologica in favoarea Daesh, incercand chiar sa legitimeze modul de operare al organizatiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. De altfel, sustinerea neconditionata pe care acesta o manifesta fata de actiunile Daesh include si disponibilitatea de a se implica in actiuni impotriva Romaniei", arata SRI.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a sesizat, luni, Curtea de Apel Bucuresti, in urma propunerii formulate de SRI, pentru a aprecia asupra dispunerii masurii de declarare ca indezirabil a cetateanului iordanian Jaml Abdel Jabbar Khalil, pe o perioada de 15 ani, pentru considerente de securitate nationala, potrivit unui comunicat al parchetului.

Marti, CAB a admis cererea si l-a declarat indezirabil pe cetateanul iordanian, suspectat de propaganda jihadista. Decizia CAB nu este definitiva, dar este executorie, astfel ca barbatul urmeaza sa fie expulzat. Surse judiciare au precizat pentru Mediafax ca se doreste expulzarea acestuia in maxim 48 de ore.

Potrivit purtatorului de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, cetateanul iordanian este om de afaceri si are o familie la Constanta.