Curtea Constitutionala din Republica Moldova a respins marti sesizarea celor 14 deputati care au parasit partidul comunist, privind desemnarea candidaturii lui Ion Sturza la functia de premier, informeazaindependent.md.

Nicolae TimoftiFoto: Agerpres/AP

Un grup de deputati care au dezertat din Partidul Comunistilor si a facut o alianta cu Partidul Democrat din Moldova, controlat de Vlad Plahotniuc, a cerut Curtii Constitutionale sa anuleze decretul presedinteluiNicolae Timofti de desemnare a candidaturii lui Ion Sturza pentru functia de premier.

"In cazul in care in Parlament nu este formata o majoritate, presedintele tarii are obligatia ca dupa consultarea fractiunilor parlamentare de a desemna un candidat la functia de prim-ministru, chiar daca fractiunile nu sunt de acord cu propunerea presedintelui", se arata in hotararea Curtii Constitutionale.

Totusi, Curtea il obliga pe Timofti sa propuna un candidat agreat de catre grupurile parlamentare, in momentul in care in Parlament s-a format o majoritate absoluta.

"In cazul constituirii unei majoritati parlamentare absolute, presedintele desemneaza candidatul sustinut de aceasta majoritate. Majoritatea parlamentara urmeaza a fi formalizata, nu doar declarata, cu indicarea deputatilor care o constituie si notificarea presedintelui", se mai arata in hotarare, potrivitindependent.md.

Precizarile facute de Curtea Constitutionala pot constitui o baza pentru ca Vlad Plahotniuc sa fie impus ca viitor candidat la conducerea guvernului de la Chisinau, in conditiile in care pare sa aiba o sustinere parlamentara mai mare decat Ion Sturza.