Guvernul Ciolos a sesizat Curtea Constitutionala in cazul pensiilor suplimentare de pana la 6.600 de lei ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene, informeaza Digi24. Potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern, in sesizare s-a invocat instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurararea finantarii pentru indemnizatiile nou create.

Dacian CiolosFoto: gov.ro

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura anumite obiectii pe care le are la Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene.

Potrivit comunicatului de presa, Sesizarea face referire la incalcarea mai multor articole din Constitutie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurararea finantarii pentru indemnizatiile nou create

Guvernul a mai notat ca, in forma adoptata, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii, efortul bugetar in 2016 ridicandu-se la 469 milioane lei. "In urma impozitarii acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat."

  • Comunicatul transmis de Guvern

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu unele aspecte ale Legii privind pensiile speciale

In cursul zilei de sambata, 26 decembrie 2015, Guvernul Romaniei a formulat, printr-o sesizare adresata Curtii Constitutionale a Romaniei, obiectiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene (Legea de modificare si completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali). Sesizarea are in vedere incalcarea mai multor articole din Constitutie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurararea finantarii pentru indemnizatiile nou create.

In forma adoptata, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei. In urma impozitarii acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat.