Statul Islamic a aprobat recoltarea de organe umane, arata o hotarare luata de clericii grupului islamist, fapt ce ridica ingrijorari ca grupul extemist ar putea sa faca trafic cu organe, transmite Reuters.

Prizonieri ai Statului IslamicFoto: Flickr / Day Donaldson

Decizia, inclusa intr-un document de pe 31 ianuarie 2015, prevede ca preluarea de organe de la un captiv viu pentru a salva viata unui musulman - chiar daca prelevarea este fatala captivului - este permisa.

Reuters precizeaza ca nu a putut confirma in mod independent autenticitatea documentului. Oficiali SUA au spus ca acesta a fost descoperit intr-o multime de date si documente obtinute de fortele speciale americane dupa un raid ce a avut loc in mai in estul Siriei.

„Viata si organele apostatului nu trebuie respectate si pot fi luate fara teama de pedeapsa”, arata documentul care este sub forma de fatwa, de decizie religioasa, emis de Comitetul Statului Islamic pentru Cercetare si Fatwa.

„Organe care duc la moartea captivului daca sunt prelevate: Nici aceasta prelevare nu este interzisa”, spune Fatwa numarul 68, potrivit traducerilor guvernamentale americane.

Documentul nu ofera nicio dovada ca Statul Islamic intr-adevar se ocupa cu prelevarea sau traficarea de organe umane.

Dar ofera aprobare religioasa pentru a face asa ceva si ca o astfel de actiune este conform interpretarii dure a Islamului adoptate de grup, interpretare care este respinsa de majoritatea musulmanilor.

Anterior, Irakul a acuzat Statul Islamic ca recolteaza organe umane si le traficheaza pentru bani.