PD (partid controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc) si cei 14 parlamentari care au dezertat saptamana trecuta de la Partidul Comunistilor au contituit Platforma Parlamentara Social-Democrata, care are acum 34 de deputati din totalul de 101. Reprezentantii noii platforme politice din Parlamentul Moldovean revendica functia de premier, avand cea mai numeroasa factiune parlamentara.

Vlad PlahotniucFoto: parlament.md

Igor Vremea si Sergiu Sirbu, doi dintre membrii noii platforme, au declarat ca "zilele urmatoare vom desemna un candidat la functia de prim-ministru de indata ce trece nominalizarea lui Ion Sturza", potrivit Agora.md.

Reamintim ca presedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe tehnocratul Ion Sturza premier, dupa ce partidele auto-declarate pro-europene nu s-au inteles asupra unei propuneri comune. Marea lupta in interiorul coalitiei aflate pana acum la guvernare s-a dat intre PLDM (partidul fostului premier Vlad Filat, aflat in arest preventiv intr-un dosar de mare coruptie) si PD. Sturza nu are decat sprijinul PLDM, insuficient pentru a trece de votul de investitura din Parlament. Ion Sturza va cere votul de incredere al Parlamentului pe data de 4 ianuarie 2016.

Noua platforma construita in jurul PD mai are nevoie de 17 voturi pentru a se prezenta in fata presedintelui cu o propunere de premier si o majoritate parlamentara. Majoritatea ar putea fi formata cu ajutorul Partidului Liberal (13 mandate, condus de Mihai Ghimpu) si al factiunii lui Iurie Leanca (3 mandate), precum si cu alte eventuale voturi de la alti parlamentari.