Constructia Aeroportului de la Ghimbav, Brasov, ar putea fi din nou blocata, dupa ce autoritatile de mediu au decis ca o zona din perimetrul aeroportului sa fie declarata arie protejata intrucat acolo traieste o comunitate de castori, informeaza bizbrasov.ro.

Lucrari la pista aeroportului Ghimbav (octombrie 2013)Foto: Agerpres

Vicepresedintele Consiliul Judetean Brasov, Claudiu Coman, a declarat ca institutia pe care o reprezinta a demarat lucrarile la acest obiectiv inca de acum sapte ani si ca initial a crezut ca este "o gluma".

"Am transmis agentiei pentru Protectia Mediului Brasov o adresa prin care le-am spus ca nu suntem de acord ca respectiva zona sa fie declarata arie protejata. Sper ca aceasta noua problema sa nu aduca alte repercursiuni asupra investitiei. Prima oara am crezut ca este o gluma sau ca nu am inteles bine, tinand cont ca era vorba despre o comunitate de castori. Eu zic ca intai de toate sa rezolvam problemele legate de dezvoltarea acestui judet, investitiile care aduc bani si turisti si apoi sa ne preocupam de astfel de probleme. Nu zic sa neglijam probleme de mediu, dar nici nu cred ca dupa sapte ani de la demararea lucrarilor de catre CJ Brasov se afla de aceasta comunitate de castori, iar CJ Brasov este anuntat ultimul", a subliniat Coman.

Invecinarea cu o arie protejata a aeroportului ar insemna obtinerea de noi acorduri si avize, lucru ce ar taragana din nou continuarea lucrarilor, dupa problema terenului care a blocat practic orice lucrare la acest obiectiv timp de mai bine de un an, noteaza presa locala.

Decizia finala o va lua Ministerul Mediului, a precizat directorul Executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov, Ciprian Bancila. Aria in cauza ar urma sa fie la aproximativ 600 de metri de gardul aeroportului.

"Noi am preluat punctele de vedere ale Consiliului Judetean Brasov si Sistemului de Gospodarire a Apelor, care sunt impotriva acestei decizii, precum si punctele de vedere ale celor care o sustin. Am transmis documentele mai departe, la Ministerul Mediului, care trebuie sa ia decizia finala. Si unii, si altii au partea lor de dreptate", a declarat reprezentantul APM Brasov.

Consiliul Judetean va cere din nou finantare din fondul de rezerva pentru lucrarile la aeroport. "Vicepremierul Vasile Dincu ne-a promis sprijin in acest demers. Exista un temei legal, atat timp cat vom demonstra ca aceasta investitie este necesara, astfel incat sa atragem bani din fondul de rezerva", a precizat vicepresedintele CJ.

Potrivit lui Coman, ar fi nevoie de 2 milioane de lei pentru avize si autorizatii, dar si patru milioane de lei, pentru investitii conexe la paraul Besalcin, Guvernul urmand sa aleaga pentru ce va aloca bani.