Sondaj INSCOP: Increderea romanilor in Klaus Iohannis a crescut, in timp ce increderea in Biserica este in scadere
La capitolul "institutii politice", pe locul al doilea in topul increderii, dupe Presedintie, se situeaza, la o distanta semnificativa, Primaria, care se bucura de aprecierea a 37,6% dintre romani (36,3% in septembrie 2015). Curtea Constitutionala se mentine in luna noiembrie pe pozitia a treia, cu 32,8% incredere multa si foarte multa (fata de 35,1% in septembrie 2015). Urmeaza Guvernul, care beneficiaza de increderea a 30,9% dintre cei intervievati, in crestere fata de luna septembrie cu aproximativ 5 puncte procentuale (25,2%) dupa instalarea la Palatul Victoria a noului cabinet condus de Dacian Ciolos.Clasamentul este incheiat de Consiliul Judetean cu 22,9% (fata de 20,6% in septembrie), Parlament, cu 12,8% incredere multa si foarte multa (fata de 10,9% in septembrie) si Partidele Politice cu 8,6% (fata de 7,6% in septembrie).
Si in cazul institutiilor executive, influenta tragediei de la Colectiv se face simtita, prima pozitie la capitolul "incredere" in luna noiembrie fiind ocupata de Pompieri (institutie introdusa pentru prima oara pe lista) cu 77,5% incredere multa si foarte multa. Urmeaza Armata cu 75,4% (fata de 73,8% in septembrie) si Jandarmeria cu 65,8% (63,7% in septembrie).
Pe pozitia a patra se situeaza, la mica distanta, DNA, cu un capital de incredere 61,2% (fata de 60% in septembrie). Urmeaza SRI cu 51,3% (50,3% in septembrie), SIE cu 50,9% (48% in septembrie), Politia cu 48,9% (51,7% in septembrie), BNR cu 46,7% (49,5% in septembrie), ICCJ cu 46,2% (42,7% in septembrie), ANAF cu 40,7% (41,9% in septembrie) si ANI cu 37,1% (36,6% in septembrie).
Biserica ramane institutia privata sau sociala in care romanii au cea mai mare incredere, cu 56,3% dintre optiunile de incredere multa si foarte multa. Procentul este insa in scadere fata de luna septembrie, cand 61,2% declarau acest lucru, sub influenta controverselor aparute in jurul modului in care Biserica a reactionat fata de tragedia de la Colectiv.
Pe locul al doilea in topul institutiilor private sau sociale se situeaza, la mare distanta, Universitatile, care se bucura de increderea a 43% dintre cei intervievati, fata de 44,6% in luna septembrie. Universitatile sunt urmate de presa, cu 35,7% incredere multa si foarte multa, fata de 34,5% in luna septembrie.
Clasamentul increderii in institutiile sociale si private este completat de Organizatiile Societatii Civile cu 30,2% incredere multa si foarte multa (fata de 30,5% in luna septembrie), Patronate cu 19,7% (fata de 18,7% in luna septembrie), Sindicate cu 18,6% (fata de 21,2% in luna septembrie) si Banci cu 17,6% (fata de 17,8% in luna septembrie).
Pe primul loc al topului increderii in institutiile internationale se afla in continuare NATO, cu 55,7% incredere mare si foarte mare, in scadere usoara fata de luna septembrie (57,6%).
Pe locul secund in topul increderii in institutiile internationale se situeaza, la mica distanta, ONU, cu 54,8% incredere multa si foarte multa (56,6% in septembrie 2015), iar locul al treilea este ocupat de Uniunea Europeana, cu 50,5% (52,7% in septembrie 2015). Locul al patrulea revine Parlamentului European cu 45,6% (47,8% in septembrie), urmat de Comisia Europeana cu 43,5% (45,7% in septembrie).
Topul increderii este incheiat de Banca Mondiala cu 33,8% (41% in septembrie) si de Fondul Monetar International cu 29,5% (33,9% in septembrie), in cazul ambelor institutii inregistrandu-se o scadere semnificativa a increderii fata de sondajul anterior.
Sondajul "Barometrul INSCOP - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului Adevarul, in perioada 26 noiembrie - 2 decembrie 2015, pe un esantion de 1.071 de persoane, considerat reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de 18 ani si peste 18 ani. Chestionarele au fost aplicate in 40 de judete si in Bucuresti, intr-un total de 89 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate). Sondajul are o marja de eroare de ᅡ 3%.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
1. A dat oameni afara din case ca sa le fure cu acte falsificate. (vezi articolele HN)
2. A respins legea darii in plata comportandu-se ca o paiata a bancherilor internationali.
3. A promulgat legi imorale precum cele ale pensiilor parlamentarilor si primarilor, in neconcordanta cu contributivitatea.
4. Nu este in stare sa se descurce in intalniri internationale. Este stangace, nu spune nimic, chiar vorbeste in sabloane, face Romania de ras. De aceea l-a delegat pe domnul Ciolos sa-i faca treaba.
5. Dupa ce a facut toate acestea se duce si el in vacanta ca omu' in Florida. A facut treaba mare, acum merita sa se mai si relaxeze.
stai jos 4
Parca e din alt film.
Exact asta se incearca de ceva vreme, se dau atacuri furibunde impotriva ortodoxiei si a statului, punctul culminant fiind tragedia - cu atit mai credibil provocata - de la Colectiv.
E o incercare care nu poate decit sa infurie cvasi-majoritatea si sa obtina efectul invers.
Rezultatul sondajului, real sau nu, nu poate fi decit temporar. Adica am devenit atei sau sectanti?