Comisia de control bugetar din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene sa explice obiceiurile de munca ale comisarului pe politici regionale ale UE Corina Cretu, in urma unor materiale aparute in presa din care reiese ca aproape jumatate din cabinetul sau a demisionat in primul an din mandat, informeaza Politico.

Corina CretuFoto: Comisia Europeana

Presedinte comisiei parlamentare, Ingeborg Grassle, a trimis secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italiane, o lista de intrebari in care este vizata Corina Cretu. Reprezentantul Comisiei urmeaza sa raspunda in cadrul unei audieri parlamentare in luna ianuarie.

"Intr-un articol publicat in urma cu o saptamana de Politico au fost ridicate mai multe probleme privind <> al Corinei Cretu, <> si <>, a scris Grassle, europarlamentar german din partea Partidului Popular European. "Articolul Politico mentionat anterior a semnalat ingrijorari provocate de conduita profesionala a comisarului Cretu", mai arata europarlamentarul.

Grassle si-a justificat solicitarea referindu-se la prevederile din tratatul UE care spun ca "membrilor Comisiei li se cere sa isi indeplineasca atributiile in interesul general al Uniunii".

"Dupa cum se arata in Codul de conduita al comisarului, acest lucru presupune ca comisarii trebuie sa se comporte intr-o maniera conforma cu demnitatea si indatoririle biroului", scrie europarlamentarul. "Curtea Europeana de Justitie a subliniat ca asta inseamna ca comisarilor li se cere sa respecte cele mai inalte standarde de comportament si sa se asigure ca interesul general prevaleaza de fiecare data, nu numai asupra intereselor nationale, ci si asupra celor personale."

Italianer va "coopera" in cadrul eudierii in comitet programate pe 14 ianuarie 2016, poticit unui purtator de cuvant al Comisiei.

"Ca in fiecare an - Comisia va coopera pe deplin cu PE in cadrul exercitiului anual de descarcare de gestiune", a declarat Alexander Winterstein. "Vom raspunde la toate intrebarile pe care PE ni le adreseaza - direct catre PE, nu prin intermediul presei."

Dupa articolul initial publicat de Politico, gruparea de centru dreapta Partidul popular European din Parlementul European a stabilit o intalnire saptaman trecuta la Strasbourg pentru a discuta cu Comisia.

Corina Cretu, fost europarlamentar, este membra a grupului de centru stanga Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor.

"Le-am explicat colegilor mei la intalnirea de lunea trecuta ca investigatia este foarte grava si ca trebuie sa vedem ce s-a intamplat", a declarat europarlamentarul Cristian Preda. "Comisia de control bugetar are datoria de a vede care este activitatea comisarului si cum s-au cheltuit banii".

Grassle i-a transmis lui Italianer mai multe intrebari, printre care: modul in care Comisia va "pune mai multa lumina pe acuzatiile aduse de Politico"; daca vreun fost angajat a depus plangere; la cate reuniuni ale colegiului a participat comisarul; cate deplasari profesionale si private a combinat Cretu, modul in care a fost utilizat soferul pus la dispozitia ei si daca normele Comisiei privind utilizarea resurselor oficiale au fost respectate.

Politico scria la inceputul lunii decembrie, intr-un articol critic la adresa fostului parlamentar UE, ca aproape jumatate din personalul apropiat comisarului UE pentru politici regionale Corina Cretu a demisionat in timpul primului ei an in functie, motivul parand sa fie ingrijorarile provocate de obiceiurile de munca ale acesteia.

Potrivit publicatiei, fosti si actuali angajati povestesc ca aceasta ar avea un program de lucru lejer, ar combina delegatiile oficiale cu calatoriile de vacanta si ar solicita personalului din subordine sa indeplineasca sarcini de natura personala. Corina Cretu a raspuns acuzatiilor afirmand ca plecarile sunt provocate de faptul ca echipa a fost formata in graba la preluarea functiei, nefiind alegerile ei. "Cu unele persoane, nu am putut lucra", spune comisarul.