Ministrul justiei, Raluca Pruna, a declarat, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca, desi exista posibilitatea legala a reinvestirii unui persoane in functia de procuror sef, "societatea româneasca este, la acest moment, destul de antagonica si cred ca o procedura – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a facut dovada unei bune administrari, dovada de integritate si profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei parti din societate". Aluzia la mandatul Laurei Codruta Kovesi este clara si este primul semnal oficial ca acesta ar putea sa nu mai fie prelungit. Reamintim ca mandatele de procurori sefi (DNA, Parchetul General) expira in primavara anului viitor.

Laura Codruta Kovesi si Raluca PrunaFoto: Agerpres

Fragmentul integral din Romania Libera

  • La anul vor expira mandatele pentru seful DNA si procurorul general. Luati în calcul si o prelungire a acestora?
  • R.P.: Ar fi neserios din partea mea sa ma lansez în speculatii cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus ca legea da posibilitatea reînvestirii unei persoane, însa iarasi cred ca societatea româneasca este, la acest moment, destul de antagonica si cred ca o procedura – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a facut dovada unei bune administrari, dovada de integritate si profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei parti din societate. Eu înteleg din motive de transparenta sa fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanta, astfel încât sa fiu împacata cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului si, finalmente, pe masa presedintelui. Nu voi face o procedura complicata, pentru ca la aceste functii de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligatia morala, si am sa fac asta, sa merg personal în tara, la curtile de apel si la parchetele de pe lânga curtea de apel sa-i încurajez pe cei integri si foarte buni sa-si depuna candidatura.

De notat ca ministrul justitiei, Raluca Pruna, vorbeste de stabilirea unei proceduri de selectie in ce priveste numirea viitorilor procurori sefi. Este vorba de toate functiile de conducere din Parchetul General, DIICOT si DNA, care expira in primavarea. Potrivit legii, cel care face propunerile de numire este ministrul justitiei, CSM acorda un aviz consultativ iar numirea efectiva ii revine presedintelui Klaus Iohannis.

Laura Codruta Kovesi a fost numita in functia de procuror sef DNA in mai 2013, pentru un mandat de trei ani cu posibilitatea prelungirii, dupa doua mandate de procuror sef la Parchetul General. Activitatea ei in fruntea DNA a fost critica in special de politicienii cu probleme penale si de sustinatorii acestora din presa, care au denuntat "binomul SRI-DNA". Pe langa acestia, au existat cateva voci de buna credinta din societatea civila care au acuzat derapaje punctuale din partea procurorilor DNA, cand au solicitat o serie de arestari care nu au rezistat ulterior in fata instantei.

Pe de alta parte, in ultima perioada cererile de arestare formulate de DNA in unele cazuri (Piedone, Truica, Oltean, Andronic) n-au fost confirmate de instante, care au propus masuri preventive mai blande, cum ar fi controlul judiciar sau arestul la domiciliu.

In randul opiniei publice, DNA a ajuns, sub conducerea Laurei Codruta Kovesi, la cote mari de incredere. Potrivit ultimului sondaj INSCOP, in ce priveste institutiile executive, DNA se bucura de 61, 2% incredere fata de 60 in septembrie, fiind plasata pe locul patru dupa Pompieri, Armata si Jandarmerie.

In timpul audierilor din vara in Congresul Statelor Unite, presa a remarcat ca recomandarea senatorului republican Ron Johnson pentru Hans Klemm, numit intre timp ambasadorul SUA la Bucuresti, a fost în legatura cu Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA: „Sper ca va veţi asigura ca ramâne sprijinita de Guvernul României”. Laura Codruta Kovesi se bucura de un puternic sprijin american. A fost primit in 2014 premierul cel mare in cadrul primei editii a premiilor "Femei curajoase din intreaga lume" organizat de

Ambasada SUA la Bucuresti. Un mesaj de sustinere a luptei anticoruptie a venit recent si din partea ambasadorului Hans Klemm, care a declarat pe data de 20 octombrie: „Susţin în totalitate munca doamnei Kovesi. Chiar am avut privilegiul sa o întâlnesc saptamâna trecuta. I-am spus şi dânsei ceea ce le-am spus tuturor oficialilor români pe care i-am întâlnit, şi anume faptul ca Statele Unite ale Americii susţin lupta împotriva corupţiei. Iar eu, ca ambasador, voi face tot ce-mi sta în puteri pentru a sprijini România în acest demers”