Musulmanii din Romania vor celebra, marti, sarbatoarea Mevlid Kandili sau Noaptea Nasterii Profetului Muhammed, urmand ca in toate lacasurile de cult musulman din tara sa fie organizate slujbe religioase, scrie Mediafax.

Muftiul Murat IusufFoto: Agerpres

Evenimentul, marcat in a doisprezecea noapte din luna Rebiul Evvel a calendarului islamic, este prima dintre cele cinci nopti luminate pentru musulmani, denumite Kandili (Mevlid Kandili - Nasterea Profetului Muhammed, Regaip Kandili - Noaptea Conceperii Profetului, Mirac Kandili - Ridicarea la Cer a Profetului Muhammed, Berat Kandili - Noaptea Iertarii Pacatelor si Kadir Gecesi - Noaptea Revelarii Coranului catre Profetul Muhammed).

Referindu-se la Mevlid Kandili, seful Cultului Musulman din Romania, muftiul Iusuf Murat, a declarat ca Noaptea Nasterii Profetului Muhammed este o sarbatoare importanta pentru toti musulmanii din Romania si va fi celebrata prin slujbe religioase in toate lacasurile de cult din tara.

In municipiul Constanta va fi organizat, marti, un serviciu religios public la Geamia Hunkiar, incepand cu ora 14.17.

"Cu acest prilej, urez tuturor musulmanilor din Romania o Noapte a Nasterii Profetului Muhammed Binecuvantata, Mevlid Kandiliniz Mubarek Olsun!", a transmis muftiul Iusuf Murat.

Noptile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate) in timpul Sultanului Selim al II-lea (sec. XVI) cand acesta a statuat iluminarea minaretelor cu lumanari pentru a vesti credinciosilor caracterul sfant al acestora. Deoarece acest calendar este calculat in raport cu miscarea de revolutie a Lunii in jurul Pamantului, datele de celebrare a noptilor de Kandil difera in fiecare an.