Ion Sturza a fost desemnat premier in Republica Moldova, a anuntat luni presedintele Nicolae Timofti.

Ion SturzaFoto: Hotnews

"Nu toate factiunile si-au expus optiunea de a-l sustine, dar sper ca isi vor revizui optiunile", a spus seful statului, prezentandu-l pe premierul desemnat. Nominalizarea unui candidat din afara partidelor este practic o declaratie de razboi politic a presedintelui Timofti fata de oligarhul Vlad Plahotniuc (seful de facto al Partidului Democrat), despre care presa moldoveana a relatat ca isi doreste postul de premier.

Calculele arata ca sansele ca guvernul lui Sturza sa treaca sint destul de mici, el fiind sustinut doar de PLDM (partidul fostului premier Vlad Filat, acum arestat preventiv - n.red.) si, eventual, de PL (liberalii condusi de Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca) - departe de necesarul de 51 de voturi. Impotriva lui Sturza s-au pronuntat deja PD (Plahotniuc - Lupu), precum si partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon si Renato Usatai.

In urma cu o saptamana, presedintele in acte al Partidului Democrat, Marian Lupu, declara ca "Ion Sturza este propunerea mascata a PLDM. PLDM si Timofti, daca vor face un astfel de joc murdar, practic arunca tara intr-un haos total", semnaland faptul ca partidul sau si al lui Plahotniuc vor vota contra lui Sturza.

Ion Sturza a fost asociat cu Dinu Patriciu si a creat, in 2002, impreuna cu Rompetrol, compania Rompetrol Moldova, unde ocupa functia de presedinte director general.

Ce declaratii a facut presedintele Timofti:

  • Am semnat decretul de a-l desemnat pe Ion Sturza premier
  • Este o persoana cunoscuta
  • Are viziuni care sunt aproape de viziunile noastre si ale Aliantei privitor la parcursul european si cunoaste foarte bine problemele economice
  • Sper ca va reusi sa rezolve problemele cu care se confrunta azi societatea
  • Sper ca parlamentarii vor analiza situatia de azi si vor lua o decizie pozitiva care va corespunde cu pozitia presedintelui
  • Sper ca va fi bine, sa iesim din situatia de astazi
  • Dl Sturza va consulta partidele. Nu toate factiunile si-au expus optiunea de a-l sustine, dar sper ca isi vor revizui optiunile

Ion Sturza:

  • Vreau sa-i multumesc dlui presedinte pentru increderea acordata
  • Voi incerca sa lansez consultari cu partidele reprezentate in parlament si nu numai cu cele din fosta majoritate guvernamentala
  • Vreau un guvern format din profesionisti, integri, fara legatura cu partidele. Vom semna un cod de integritate.
  • Problemele adunate sunt stringente, probleme economice, financiare
  • Noi trebuie sa platim salariile
  • Sa incercam sa trecem cu bine iarna aceasta din punct de vedere al energiei. Trebuie sa restabilim relatiile cu partenerii nostri strategici
  • Nu exista nici o tensiune intre mine si Partidul Democrat (partidul lui Plahotniuc - n.red.). Voi avea grija sa-mi gestionez relatiile cu partidele
  • Maine dimineata sper sa incep discutiile cu partidele

Cine este Ion Sturza:

Ion Sturza, 55 de ani, s-a nascut in raionul Calarasi, in Republica Moldova, si a terminat facultatea de Economie la Chisinau.

In 1998 devine deputat si este numit, in acelasi an, vicepremier si ministru al Economiei. In februarie 1999 este numit premier, functie in care se mentine pana la finalul anului.

A fost asociat cu Dinu Patriciu si a creat, in 2002, impreuna cu Rompetrol, compania Rompetrol Moldova, unde ocupa functia de presedinte director general.

Este considerat cel care i-a adus pe kazahii de la KazMunaiGaz in actionariatul Rompetrol.

Averea sa este estimata, potrivit Forbes si Capital, in jurul cifrei de 90 de milioane de euro.

Este consul onorific al Moldovei in Kazahstan.

Sturza este presedinte al Fribourg Investments, care detine si Elefant.ro. Este un fond de private equity si venture capital cu sediul in Bucuresti si operatiuni in Europa de Est si CSI.

Portofoliul Fribourg Investments include companii care activeaza in domenii precum IT&C, real estate, resurse naturale, productie industriala si agricultura.

(Surse - Wikipedia, Blommberg, ZF)

Ce urmeaza dupa desemnarea lui Ioan Sturza ca premier

Premierul desemnat, Ion Sturza, are la dispozitie 15 zile pentru a-si forma echipa guvernamentala si programul de guvernare, informeaza UNIMEDIA. Daca Parlamentul nu da votul de invstitura (pentru care sunt necesare 51 de voturi), presedintele Nicolae Timofti poate sa desemneze un nou candidat in decurs de 45 de zile.

Daca nici al doilea candidat nu primeste votul Parlamentului, Parlamentul se dizolva automat si se organizeaza alegeri anticipate. Potrivit ultimelor sondaje, alegerile anticipate ar aduce pe primele doua locuri partidul lui Renato Usatai (candidat sprijinit de Moscova) si partidul lui Igor Dodon (si el apropiat de Rusia).