Ciobanii vor relua protestele in Capitala daca Legea vanatorii nu va fi modificata pana la sfarsitul lunii ianuarie 2016, chiar daca zilele trecute "s-a facut un mic pas in rezolvarea situatiei", a anuntat, luni, Federatia Agrostar, intr-un comunicat citat de Agerpres.

"Protocolul incheiat intre Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Federatia Agrostar in vederea modificarii Legii 407/2006 modificata si completata, prin Ordonanta de Urgenta, in urma protestului crescatorilor de ovine si caprine, nu rezolva toate carentele legii. Astfel, in continuare ramane Art. 4 (1) - 'Nimeni nu are dreptul de a vana pe terenul proprietatea altuia fara a avea asupra sa autorizatia de vanatoare.Ceea ce inseamna ca, in continuare, fermierilor le poate fi tulburata posesia, legea permitand acest lucru. Nici problema despagubirilor nu a fost rezolvata. Crescatorii de animale nu sunt despagubiti de catre asociatiile de vanatori care se ocupa de fondurile de vanatoare, atunci cand animalele salbatice din fondul de vanatoare de care acestia au grija le ataca stanele sau le distrug recoltele. Prin urmare, consideram ca s-a facut un mic pas in rezolvarea situatiei, dar asteptam cu interes 'constituirea grupului de lucru', convenita prin Protocol, pentru a putea trece la modificarea legii, grup de lucru care inca nu s-a constituit. Daca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificata, crescatorii de ovine si caprine afiliati la Agrostar sunt hotarati sa reia protestele", a declarat secretarul general al Federatiei Agrostar, Horatiu Raicu.

Federatia AGROSTAR a facut un prim pas, prin propunerile avansate de Sindicatul Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, materializate intr-un proiect de lege depus in Parlament.

"Propunerile de modificare sunt insusite si sustinute intru totul de MADR, dar pentru a se putea indrepta greselile facute prin acest act normativ este nevoie de Ordonanta de Urgenta, care poate modifica Legea, iar exemplul articolului dat mai sus consideram ca justifica urgenta actului", precizeaza Agrostar.

Mii de ciobani au protestat in 15 decembrie, la Parlament, fata de prevederile Legii vanatorii care reduc numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

Potrivit asociatiilor de profil, intrarea in vigoare a Legii 149/2015 care modifica Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic 407/2006 prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la proprietate, potrivit asociatiilor de profil.

Oierii au incheiat protestul numai dupa ce a fost semnat un protocol intre Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, Ministerele Agriculturii si Mediului si Federatia Agrostar, protocol care parafeaza modificarea unor articole din Legea Vanatorii.

Protocolul are doua puncte: primul face referire la modificarea prin Ordonanta de Urgenta a celor doua articole controversate din Legea Vanatorii, respectiv cele referitoare la pasunat si la numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, in perioada urmatoare, format din cele patru parti semnatare, care va modifica toate prevederile legale in vigoare cu incidenta asupra bunei desfasurari in sectorul agricol.

In sedinta de miercuri, 16 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care prevederile legii contestate de crescatorii de animale au fost prorogate pana pe 25 aprilie anul viitor. Premierul Dacian Ciolos a explicat, miercuri, ca prin amanarea aplicarii articolelor din Legea vanatorii care ii afecteaza pe crescatorii de oi Guvernul a folosit instrumentul pe care il avea la dispozitie fara sa afecteze fundamental decizia luata de Legislativ.

Federatia Agrostar, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.