Marile noutati din Ghidul strategiei de aparare: Cotroceniul propune redefinirea rolului si atributiilor institutiilor din domeniul securitatii. Plus: legi anti-propaganda si inasprirea unor pedepse penale

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Joi, 17 decembrie 2015, 16:52 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis, prezidand sedinta CSAT
Foto: Presidency.ro
 documente
(17 Dec 2015) PDF, 583KB
Administratia Prezidentiala a facut public joi Ghidul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, un document aprobat in sedinta CSAT din 10 decembrie. Ghidul propune citeva schimbari fundamentale atit in legislatie, cit si in arhitectura institutionala de securitate. Daca unele schimbari de legislatie sint exemplificate, lipseste deocamdata orice detaliu despre "redefinirea rolului şi atribuţiilor instituţiilor din domeniul securitatii". Documentul indica posibila aparitie a unor initiative legislative care sa duca la reorganizarea unor institutii-cheie, precum serviciile secrete. Ghidul remarca "fragilitatea spiritului şi solidarităţii civice" si o considera o vulnerabilitate a Romaniei.

Marile schimbari propuse de Ghidul lansat de Cotroceni

 • Posibil impact asupra serviciilor secrete

- Ghidul recomanda "redefinirea rolului şi atribuţiilor instituţiilor desemnate sa realizeze securitatea nationala", fara a da insa detalii despre acest proces institutional. Care este motivul pentru care documentul aprobat de CSAT cere posibila reorganizare a serviciilor secrete si a celorlalte institutii din aria de securitate? Largirea sferei de actiune si cooperare dintre aceste structuri, potrivit Ghidului, in paralel cu "intarirea sistemelor de control democratic".

Ghidul nu ofera un orizont de timp pentru aceste modificari cu posibil impact major in arhitectura de securitate si nu avanseaza termene pentru aparitia unor eventuale propuneri legislative in acest sens.

- Mai mult, Ghidul face recomandari si in privinta managementului serviciilor de informatii si al ministerelor de linie. Astfel, Ghidul recomanda "Consolidarea unui cadru instituţional clar definit prin eficientizarea managementului instituţiilor de securitate (apărare, ordine publică, informaţii, contrainformaţii şi de securitate) pe un tipar suplu, flexibil, profesionist şi responsabil în faţa autorităţilor civile legitime (pentru eliminarea oricărui posibil abuz împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului);

 • Posibile schimbari legislative

- propaganda, considerata o "amenintare".
Ghidul propune introducerea in legislatie norme care sa acopere amenintari precum atacurile cibernetice, propaganda, acţiuni asociate periclitării securităţii economice şi infrastructurilor critice.

- norme pentru coruptia la nivelul factorilor de decizie de nivel inalt. Este una dintre rarele ocazii in care coruptia "la nivelul factorilor de decizie de nivel inalt" este enuntata intr-un document oficial separat de coruptia in general. Iata enuntul din Ghid:

 • "completarea cadrului legislativ existent cu norme care să acopere spectrul ameninţărilor la adresa statului român cu vectori precum propaganda, atacurile cibernetice, corupţia la nivelul factorilor de decizie de nivel înalt, având în vedere destabilizarea climatului de securitate regională/globală şi diversificarea mijloacelor ofensive utilizate de entităţi statale/non-statale în vederea atingerii propriilor interese.

- pedepse mai aspre pentru condamnatii in dosare de criminalitate organizata
. Ghidul cere "completarea legislaţiei privind combaterea criminalităţii organizate. Reevaluarea dispozitiilor normative in materie, atat sub aspectul agravarii regimului sanctionator penal, cat si sub al eficientizarii masurilor procedurale".

- Ghidul cere si masuri mai eficiente pentru confiscarea banilor si bunurilor provenite din activitati de criminalitate organizata.

- Documentul cere si "dispunerea unor metode speciale de supraveghere sau cercetare" pentru infractiunile ce pot reprezenta forme de manifestare a criminalitatii organizate, fara a detalia insa in ce constau aceste metode speciale

- crearea de legislatie pentru ofiterii de informatii si contrainformatii.
Ghidul propune "promovarea cadrului legislativ privind statutul ofiterilor care desfasoara activitati de infrormatii, contrainformatii si de securitate, ca urmare a complexitatii atributiilor exercitate de organele specializate in culegerea, stocarea, procesarea, analiza si diseminarea de informatii privind securitatea ntionala a Romaniei".

- completarea legislatiei legate de combaterea terorismului.
Ghidul propune adoptarea unor masuri de identificarea si sanctionare a noilor forme de manifestare a terorismului, precum problema foreign fighters sau autoradicalizarea prin internet.

- adoptarea legislatiei privind securitatea cibernetica

 • Amenintari, riscuri si vulnerabilitati la adresa securitatii Romaniei

Ghidul listeaza o serie de amenintari, riscuri si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale. Pe linga cele consacrate (politica agresiva a Rusiei, situatia volatila din zona Marii Negre si a Balcanilor, terorismul global, coruptia interna, declinul demografic, emigratia, distorsiunile din piata muncii, slaba atractie a fondurilor europene etc) apar si unele noi:

- absenţa unei planificări bugetare multianuale reale, care să determine asumarea şi respectarea unor programe investiţionale

- precaritatea resurselor şi incoerenţa în gestionarea diverselor tipuri de riscuri

- capacitatea redusă de interoperabilitate
a diverselor instituţii ale statului care trebuie să acţioneze în cazul unor ameninţări asimetrice şi de tip hibrid;

- manifestarea, la nivelul NATO/UE, a unor tendinte contrare intereselor, obiectivelor si dosarelor prioritare ale Romaniei

- radicalizarea entităţilor extremiste prezente pe teritoriul României

- distorsiunile de pe pieţele energetice şi proiectele concurente ale unor actori statali sau non-statali;

- fragilitatea spiritului şi solidarităţii civice

Ghidul facut public de Administratia Prezidentiala recomanda, printre altele, creşterea capacităţii de funcţionare a sistemului de sănătate publică/de reacţie în cazul apariţiei unor pandemii sau situaţii de urgenţă, precum si elaborarea unui proiect real de reformă naţională în educaţie, care să asigure mecanisme de planificare pe programe, proiecte şi performanţă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7182 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Propaganda (Vineri, 18 decembrie 2015, 3:14)

  CititorulComentator [utilizator]

  Inseamna si orice este anti PSD si in general parlamentari? Ca sa intelegem care e treaba de fapt.
 • 0 (6 voturi)    
  guvernul meu (Vineri, 18 decembrie 2015, 7:44)

  real politic [anonim]

  parlamentul meu ,csat meu,tara mea.
  Prinde putere pe zi ce trece ,lasati-l fratillr ca asa ne alegem cu o dictatura.
  • +2 (4 voturi)    
   da....trebuie sa fim atenti, (Vineri, 18 decembrie 2015, 10:13)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui real politic

   la cursul acestor noi trasee legislative si care este limita lor. ...speram ca mass-media sa fie vigilenta si sa informeze opinia publica
 • +2 (2 voturi)    
  mda (Vineri, 18 decembrie 2015, 10:12)

  dan [anonim]

  "fragilitatea spiritului şi solidarităţii civice" ma faceti sa rad.25 de ani v-ati chinuit sa distrugeti spiritul si solidaritatea civica si acum vreti cumva sa o imputati cuiva? oare cui? ati distrus scoala si biserica doua institutii care aveau responsabilitatea spiritului si a solidaritatii.
 • +2 (4 voturi)    
  Ce fel de propaganda? (Vineri, 18 decembrie 2015, 10:42)

  BEDE [utilizator]

  Oricine sustine public anumite idei, indiferent de ce fel ar fi ele, se poate spune ca face propaganda.
  Ce fel de propaganda sa fie incriminata?
  Propaganda islamista? Propaganda crestina? Propaganda in favoarea ateismului? Propaganda in favoarea homosexualitatii? Propaganda conta homosexualitatii?
  Sau propaganda in favoarea PSD? Sau cea anti-PSD?
  Si lista cu privire la tipurile de propaganda ar fi extrem de lunga...
  Poate fi un mod de a baga pumnul in gura oricui spune ceva ce nu convine autoritatilor.
  • -2 (6 voturi)    
   Propaganda anti NATO si pro Putin ! (Vineri, 18 decembrie 2015, 11:31)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   De chestiile astea ce zici, ca se-ntampla zilnic. Hai nu mai faceti pe prostii !
   • +1 (3 voturi)    
    Himerele lui Iohannis au o alta directie (Vineri, 18 decembrie 2015, 18:29)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    se pare ca-l va deranja propaganda
 • +1 (1 vot)    
  GHID (Vineri, 18 decembrie 2015, 15:27)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Nu sunt de specialitate,insa consider necesara aparitia unor reglementari in domeniul sigurantei nationale, deci si a cetateanului de rand. Situatia internationala este destul de tensionata, evolutiile viitoare sunt neclare, o tara civilizata necesita masuri adecvate de stabilitate. Siguranta nationala este strans legata si de dezvoltarea economica, atragerea de investitii moderne, de consens politic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by